Европейската прокуратура проверява община Симитли

Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура в България проверява община Симитли, съобщи БНТ. Пресцентърът на Министерството на вътрешните работи (МВР) е потвърдил за акцията пред медията.

От там обаче не предоставят повече информация, тъй като съдействат на прокуратурата.

Новината за проверката идва месец след като Европейската прокуратура запорира активи на кмет и други длъжностни лица в България, разследвани за измама в размер на 2,6 млн. евро.

Вижте също Ремонти, кръпки и покривът все тече. Какво не е наред с Ларгото

Специализираната операция е започнала тази сутрин в администрацията, като се проверяват документи по европейски проект. Засега няма публична информация кой точно е той и каква е целта на проверката.

В социалните мрежи се появи информация, че кметът на града - Апостол Апостолов е бил арестуван. Тя обаче беше опровергана от неговия син - Стефан Апостолов, който публикува видео с него от площада в Симитли.

Европейската прокуратура разследва, преследва наказателно и предава на съд престъпления срещу финансовите интереси на Европейския съюз (ЕС).

Тя започна работа през 2020 г. През последните четири години заведе редица дела за злоупотреба с европейски фондове, включително срещу България.

В края на август прокуратурата запорира активи на кмет и други длъжностни лица в България във връзка със разследване на проект за водоснабдяване. Това се случи на фона воден режим в стотици населени места в страната.

Преди това европрокуратурата започна проверка в офисите на държавната компания „Булгартрансгаз“. По информация на МВР причината е неизгодният за България договор с турската газова компания „Боташ“.

По-рано през годината беше започнато разследване и в хотели в български ски курорти заради предполагаеми измами с европейски средства.

Миналия ноември пък обвинението съобщи, че разследва община Бойчиновци за възможна злоупотреба по проект за ремонт на общинска пътна мрежа.

Вижте също "Фиктивни парични преводи". Какво знаем за проектите за жп строителство, които екипът на Лаура Кьовеши разследва