"Сибирският батальон" на Украйна. Руските доброволци, които се бият срещу Русия

Група от 20 руски граждани в украински униформи тренират стрелба с автомати и картечници на стрелбище край Киев по време на военно учение за новосформирания "Сибирски батальон".

Отрядът е съставен от руснаци, които са решили да воюват срещу сънародниците си. Те са разнообразна група: както етнически руснаци с дългогодишни опозиционни възгледи, така и членове на малцинствени етнически групи.

Украински военен офицер, пожелал да остане анонимен, каза, че повечето от 50-те членове на звеното идват от Русия, пътувайки през трети страни, за да стигнат до Украйна.

Офицерът каза, че повечето от тях принадлежат към коренното население на Сибир, а новобранците са казали, че искат да се борят срещу това, което според тях е руският империализъм, както в Украйна, така и в родните им места.

29-годишният Генадий е дошъл от руската република Бурятия, за да се присъедини към батальона.

Той казва, че много хора в Бурятия са били насилствено мобилизирани от Русия, докато други са били изкушени от заплати, които биха могли да бъдат над десет пъти над средните в региона.

Военни анализатори казват, че Бурятия, както и някои други руски региони, където живее коренно население, са предоставили непропорционално голям брой войници за военните усилия на Русия.

Фондация „Свободна Бурятия“, група на гражданското общество, заяви, че стремежът за мобилизиране на бурятите е политически избор, тъй като Кремъл смята, че Бурятия представлява по-малък риск от гледна точка на антиправителствени протести.

34-годишният Варган идва от руската република Саха (Якутия), за да се присъедини към батальона.

Този човек не посочи името си, а само прякора си Уйгур.

Членовете на отряда зареждат пълнители на оръжия.

Членове на "Сибирския батальон" тренират на стрелбище. Техният командир, украинец, който се представи с прякора си Батя, каза, че някои от новобранците вече са готови за бой.