"Вече са мъртви". Бездомниците в Сибир, които са подтиквани да се включат във войната в Украйна

Бездомен мъж в Якутск, снимката е илюстративна.

Бездомници в Русия получават примамливи оферти за сигурни доходи и стабилен живот, ако отидат на фронта. Много от тях се връщат без пари или не се връщат изобщо.

Някои го правят заради парите, а други заради родината. Трети - защото „просто няма какво друго да правят“.

Каквато и да е мотивацията им, неизвестен брой сибирски бездомници са подписали договори да се бият в Украйна. Това се случва в момент, когато Москва опитва да избегне нова мобилизация, но и едновременно с това да увеличи армията си на фона на навлизането на Украйна в западната руска област Курск.

Вижте също Напредък в Курск, изоставане в Донецк. Как изглежда фронтът за Украйна след 30 месеца война

Според източници на службата на Радио Свободна Европа (RFE/RL) Сибир Реалии едни от местата, където властите активно търсят нови войници, са приютите за бездомни в Сибир и Далечния изток.

По време на частичната военна мобилизация на Русия през септември 2022 г. международни и независими руски медии съобщиха, че полицията и военните са се насочили към мъже в приюти за набиране на персонал.

Подобни усилия изглежда продължават. Според доброволци и служители на приюти, разговаряли с RFE/RL, кампанията за набиране на войници се провежда спорадично.

"Бяха подмамени"

Доброволка в приют в покрайнините на Ангарск, индустриален град в Иркутска област, казва, че през 2023 г. вербовчици „идват при нас почти всеки месец с листовки, в които призовават хората да подпишат договори“.

„Разбира се, тези глупаци бяха подмамени [от заплащането по договора]“, казва тя, имайки предвид бездомните обитатели на приюта. RFE/RL крие самоличността на източниците си в Русия от съображение за сигурност.

Руска листовка обещава да реши жилищните проблеми на доброволците и да им гарантира работа след службата.

Брошура, публикувана на уебсайта на селската администрация в Иркутска област, предлага на здрави възрастни мъже еднократно заплащане от 400 000 рубли (4388 долара) за записване, както и месечни плащания от 210 000 рубли (2304 долара), наред с други придобивки. Продължаването на договора след една година носи допълнителен бонус от 195 000 рубли (2 139 долара).

Това означава, че ако договорът бъде спазен, той може да осигури над 2,9 млн. рубли (32 000 долара). Това е над 72 пъти повече от средната работна заплата за 2022 г., отчетена от официалната руска статистическа агенция Росстат. Освен това в офертата се обещава „възможност за решаване на жилищни проблеми“ и „гарантирана заетост след изтичане на договора“.

„Никой не се е върнал жив"

Двама редовни обитатели на голям приют за бездомни в Иркутска област неотдавна са казали на основателя на организацията, че са подписали договори, защото се нуждаят от пари, „за да решат [жилищния си] проблем“, след като съпругите им са ги изгонили за това, че прекаляват с алкохола. Мъжете са се надявали, че войната ще им позволи в крайна сметка да получат ипотечни кредити за собствени жилища, казва основателят.

Вижте също Къде изчезна Путин, докато му нападат страната

Доброволка от приюта в предградията на Ангарск обаче казва, че бездомниците, които „обикновено са наркомани“, не разбират напълно, че залагат живота си.

„Те вярват, че е възможно да се върнат от войната“, каза тя. „И не схващат, че освен първите момчета, [които подписаха шестмесечни договори през 2022 г.], никой не се е върнал жив“.

Русия не е оповестявала данните си за жертвите от войната от септември 2022 г. насам. Правителството на САЩ изчисли през юни, че повече от 350 000 руски войници са били убити или ранени от февруари 2022 г. насам, докато Украйна твърди, че числото е близо 579, 500.

„Пропиляха всички пари“

Една от доброволките в приюта за бездомни, която разговаря с RFE/RL, казва, че над 50 бездомни мъже са изчезнали от приюта от лятото на 2022 г. досега. Тя предполага, че много от тях са били привлечени като наборници, и добавя, че само двама са се върнали - и двамата без пари.

„Останалите... са се запилели по пътя [към бойното поле], изпивайки парите си“, казва доброволката. „Най-вероятно вече са мъртви“.

Доброволец в друг приют в предградията на Ангарск разказва, че бивш жител се обадил да каже, че от ротата му от 50 души са оцелели само той и още един войник. Той разказал на доброволеца, че след като отказал да служи като „пушечно месо“, бил вкаран в наказателна яма - импровизиран затвор за войници в мазета или дупки в земята.

Доброволецът казва, че той не е отговорил, когато служителите на приюта са го повикали обратно.

Никой от доброволците, които разговаряха с RFE/RL, не е чувал за случаи на бездомници, които са се върнали от Украйна и водят „нормален“ живот или са използвали военните си приходи, за да си купят жилище.

Основателят на приюта в Иркутска област казва, че един бездомник, който е бил алкохолик, е подписал договор през 2023 г., воювал е шест месеца, получил е медал за спасяването на свой колега, но наскоро се е върнал в приюта.

Вижте също Край на "специалната операция", във "война" сме. Само реторика ли е смяната на езика в Кремъл

Войната „наистина е променила“ човека, но без да подобри положението му, казва основателят на приюта. „Много пиеше и пропиля всички пари, които беше донесъл от войната“, казва той.

Основателят на приюта смята, че през първите две години от войната бездомните мъже често са подписвали подобни договори. Освен че са искали пари, някои от тях са отишли да „защитават родината“, а други - защото им е липсвала „цел в живота“, казва той.

Но сега, добавя той, те разбират, че службата в Украйна не води до някакво „особено уважение“ към тях.

„Как можеш да откажеш?

Във видеоклип, публикуван в официалния му канал в Телеграм на 9 юли, кметът на град Иркутск Павел Березовски отрече бездомници от неговия град да се сражават в Украйна.

„Някои от тях твърдят, че са се сражавали, за да накарат хората да ги съжаляват“, казва той.

Същевременно на няколко хиляди километра на североизток, в региона Саха-Якутия, властите са използвали военна вербовка като една от няколкото мерки за премахване на бездомниците от улиците на Якутск преди градът да стане домакин на международния спортен турнир „Децата на Азия“ в края на юни, съобщава местният новинарски сайт SakhaDay.

По време на благотворителна акция за бездомни и хора в неравностойно положение през май омбудсманът на Саха-Якутия Сардана Гуриева, чието бюро сътрудничи при издирването на бездомните в Якутск, призова присъстващите да последват примера на 19 бездомни мъже, които са се записали да се бият в Украйна през 2023 г.

„ Вие сте патриоти“, каза тя на група бездомни мъже по време на майското събитие, наречено „Промени живота си“, според SakhaDay. „Как можеш да откажеш да помогнеш на страната си в час на нужда?“

Мобилизацията през есента на 2022 г. доведе до социален срив, след като стотици хиляди руснаци напуснаха страната. Това принуди Москва да търси алтернативни начини за набиране на нови кадри в армията.

По данни на руското министерството на отбраната около 190 000 мъже са подписали договори за присъединяване към армията през 2024 г. По-рано тази година Русия прие закон, с който се създават благоприятни условия за заподозрени в престъпления и осъдени лица, чиито дела се прекратяват или досиетата им се заличават, ако доброволно се включат в армията.

Вижте също "Това са 1 млн. рубли". Как руски компании помагат на Кремъл да набира войници за фронта