Как Швеция се подготвя за нова ера в НАТО

Шивачката Тове Лике изработва знаме на НАТО в работилница край Стокхолм, Швеция.

Допреди две години Швеция беше военно неутрална. Днес, когато вече официално е членка на НАТО, в страната вече се усеща промяна. В същото време и армията, и гражданите се готвят за присъединяването към съюза.

Швеция официално се присъедини към НАТО на 7 март, след като правителството в Стокхолм формално потвърди членството на страната.

Това се случи две години след като тя подаде молба за присъединяване към военния съюз на фона на нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Празен стълб за знаме на почетната трибуна в централата на НАТО в Брюксел, Белгия.

Официалната церемония, на която шведското знаме ще бъде добавено към сегашния състав на НАТО от 31 държави, ще се състои в сградата в Брюксел в понеделник, 11 март.

В армията на скандинавската страна служат около 24 000 активни военнослужещи и около 33 000 резервисти.

Финландски ловци участват в обучение с шведски части в рамките на учението на НАТО "Северен отговор" в Хета, Финландия.

И Швеция, и Финландия, която се присъедини към НАТО през април 2023 г., се отказаха от дългогодишната си политика на военен неутралитет именно след началото на войната в Украйна.

Един от мотивите, които руският президент Владимир Путин използва за началото на непредизвиканата си инвазия, беше, че по този начин Москва се противопоставя срещу евентуално бъдещо присъединяване на Украйна в НАТО, което би означавало приближаване на съюза до границите на Русия.

Американски Lancer (в средата вляво) и Stratofortress (в средата вдясно), ескортирани от два шведски изтребителя Gripen, прелитат над Стокхолм на 6 март. Полетът над шведската столица е част от съвместни учения между военните на САЩ и Швеция.

Само година по-късно Финландия, която дели над 1300 км. граница с Русия, се присъедини към военния пакт. С присъединяването и на Швеция НАТО увеличава военния си потенциал и добавя в състава си държави, които имат добре развити военно-промишлени комплекси.

Екипаж на самолет Gripen се подготвя за излитане във военновъздушна база в Северна Швеция на 4 март.

Допреди руското нахлуване в Украйна шведските граждани до голяма степен се противопоставяха на перспективата за членство в НАТО. Според социологическо проучване, проведено в дните след инвазията, 41% от шведите подкрепят присъединяването към алианса, 35% са против, а останалите анкетирани не са сигурни.

Шведски морски пехотинец гледа към военен кораб на САЩ по време на съвместно учение на 1 март.

Голяма част от основите на членството на Швеция в НАТО бяха изградени по време на дългия процес на присъединяване на Стокхолм.

Шведски щурмови катер се приближава към американски военен кораб по време на учение на 29 февруари.

В края на 2023 г. Стокхолм и Вашингтон подписаха споразумение, което дава на американските военни достъп до шведските бази и позволява съхранението на оръжия и боеприпаси в скандинавската страна.

Шведски войници участват в церемонията по смяна на караула пред кралския дворец в Стокхом на 7 март.

В изявление от същия ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че членството на Швеция прави НАТО по-силен, а Швеция - по-сигурна. "Очаквам с нетърпение да вдигнем знамето на страната в централата на НАТО в понеделник [11 март]", добави той.

Шведски морски пехотинец стои на палубата на щурмова лодка край бреговете на Норвегия по време на съвместно учение на 1 март.

Русия обвини НАТО, че се стреми да разпали конфликт за територия в Арктика. Константин Косачев, заместник-председател на горната камара на руския парламент, заяви, че присъединяването на Швеция към НАТО е "опасна стъпка на някога трезво мислещия шведски елит, стъпка, която може да се окаже фатална".

Шведски войници по време на военно учение край Стокхолм на 27 февруари.

Швеция запазва неутралитет през Първата и Втората световни война, както и по време на Студената война. Инвазията на Русия в Украйна промени тази политика, а присъединяването към военния съюз има одобрението на над 60% от населението.

Вижте също Разширяване и избори в САЩ. Какво е бъдещето на НАТО