Мъж с украински паспорт е задържан за шпионаж в ТЕЦ "Марица Изток 2"

Заместник градският прокурор на София Христо Кръстев

23-годишен мъж с украински документ за самоличност е задържан по подозрение за шпионаж в полза на друга държава, съобщи заместник градският прокурор на София Христо Кръстев пред журналисти в сряда.

Новината идва месеци, след като за шпионаж в полза на Русия беше задържан служител от Главната дирекция "Борба с организираната престъпност.

Вижте също Предателство, махленски шпионаж или театър? Какво знаем за шпионската афера

Кръстев не уточни в полза на коя държава е възможно да е шпионирал мъжът с украинския паспорт. Той е задържан от охраната на ТЕЦ "Марица Изток 2" в самата топлоцентрала. У него са открити дронове, мобилни телефони, фотоапарати, множество СИМ карти.

Засега мъжът е задържан за 24 часа, предстои искането за постоянното му задържане.

В момента се изготвят експертизи, за да се установи правил ли е мъжът снимки, какви и дали в тях се съдържа информация, която представлява държавна тайна. ТЕЦ "Марица Изток 2“ е стратегически обект.

Няма заплаха за сигурността на топлоцентралата, каза Кръстев и отхвърли възможността да има вътрешен човек, който да е помагал на мъжа с украинските документи.

През последните години България няколко пъти изгони руски дипломати по подозрения в шпионаж. През септември 2023 г. беше изгонен предстоятелят на руската църква в София архимандрит Васиан и още двама служители на църквата заради подозрения в шпионаж. През ноември същата година беше експулсиран и руският журналист Александър Гацак.

Преди това на няколко пъти от 2019 г. насам България изгони няколко служители на руското посолство във връзка с разкрития за участието им в шпионаж. Беше разкрита и група от български граждани, сред които и служители от Министерството на отбраната и разузнаването, заподозрени, че са предоставяли секретни данни на Русия.

Вижте също Прокуратурата съобщи, че е уличила в шпионаж български генерал и руски дипломат