Три минути: Всички видяхме как се шмърка. Главчев разиграва кастинг за еврокомисар 

Димитър Главчев

Добро утро. Най-важното днес:

  • Седем кандидати за еврокомисар
  • Какво следва в ДПС
  • Лиъм и Ноел Галахър отново заедно

Допреди ден България нямаше нито един кандидат за еврокомисар, когото да предложи на Урсула фон дер Лайен. Тя иска от София един мъж и една жена, от които да избере, а крайният срок е утре. Само за ден кандидатите станаха седем. Те са предложени от парламентарните партии по искане на служебния премиер Димитър Главчев. Правителството има пълното право само да реши, но Главчев избра този подход. ГЕРБ предложи Екатерина Захариева, ДПС-Пеевски - Искра Михайлова, ПП-ДБ - Юлиан Попов, “Възраждане” - Виктор Папазов, БСП - Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова, а ИТН - Велислава Петрова. Главчев започна срещи с тях, а според БНТ българският еврокомисар може да отговаря за регионалната политика.

Дуров очаква обвинения извън ареста

В сряда вечерта френската прокуратура освободи под гаранция създателя на приложението Телеграм - руския милиардер Павел Дуров. Срещу него е започнало официално разследване. Дуров ще трябва да плати 5 млн. евро гаранция, да не напуска територията на Франция и да се явява два пъти седмично пред полицията.

Колко ще има ДПС на изборите

България планира да премине от лев към евро за малко повече от година. Кога точно ще се случи това - засега не знаем. Но знаем как ще стане. Павела Костова обяснява какво пише в новия закон за еврото и какво губи България, ако допусне ново отлагане на членството в еврозоната.

“Маркет Линкс” и бТВ публикуваха съвместно проучване, което показва, че ГЕРБ продължава да е първа партия, но със спадаща подкрепа. Следват ДПС и ПП-ДБ, а “Има такъв народ” и “Величие” са под чертата, ако изборите бяха днес.

Проучването представя ДПС като една партия, но на изборите със сигурност ще има партия на Доган и партия на Пеевски. Единственото, което е ясно след решението на крилото на Доган да изключат Пеевски, е, че се задават серия от съдебни процеси.

Ако този бюлетин ви е интересен, изпратете го на приятели и им препоръчайте да се абонират и те.

Кой рекламира шмъркане

Това е историята, с която буквално се занимава цяла България - "Енергийна напитка" за шмъркане. Продава се на грамове, прилича на кокаин, консумира се като кокаин, но се рекламира и пред ученици и се намира свободно в онлайн магазини. Едва след сигнала в социалните мрежи се стигна до обществена реакция.

По-късно Комисията за защита на потребителите съобщи, че ще глоби с 30 хил. лева фирмата, която разпространява енергийния прах за смъркане, съобщават колегите в “Сега”.

В средата на август Световната здравна организация обяви за „международна извънредна ситуация“ множество случаи в Африка на маймунска шарка или Mpox. Скоро след това беше съобщено за първи случай и извън континента. В България няма данни за заразени. Намерете още 2 минути, за да гледате това видео и да се информирате какво е Mpox и как да се предпазите.

Русия атакува Кривой рог

Руска ракета порази Кривой рог – родния град на украинския президент Володимир Зеленски. Нападението беше извършено, докато градът отбелязваше ден на траур за жертвите от предишния ден, когато четирима цивилни бяха убити в поразен хотел.

Най-малко девет палестинци са били убити от армията на Израел при мащабна офанзива в северната част на Западния бряг. Това е една от териториите, за които от десетилетия спорят палестинци и израелци. Тя е окупирана от Израел през 1967 г.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Човек на деня

Още в началото те заявяват, че ще са по-добри дори от The Beatles. Когато започват, изгледите за това не са особено големи. Именно тази увереност и оптимизмът в песните им обаче им печелят световна слава. Те са Лиъм и Ноел Галахър от Оейзис, които се връщат на сцената заедно след 15 години. Двамата са Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров