"Да се преборим с чувството за безнаказаност". Десетки излязоха на шествие срещу убийствата на пътя

Протестиращи на кръстовището, на което 15-годишно момче е било блъснато от пиян шофьор

Десетки хора се събраха в понеделник на мирно шествие под наслов "Да спрем убийствата по пътищата". В демонстрацията в центъра на София се включиха близки на загинали в катастрофи и граждани.

Протестът идва след като в събота шофьор с 2,01 промила алкохол в кръвта блъсна и уби 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на София.

Шествието започна от сградата на Вътрешното министерство (МВР) и продължи към намиращото се на метри кръстовище на улиците ”Ген. Йосиф Гурко” и ”Цар Иван Шишман”, където детето беше убито.

Част от исканията на протестиращите са затягане на контрола над шофьорите, включително с проверки за алкохол и наркотични вещества, поставяне на камери в проблемните райони, както и на легнали полицаи, където това е нужно.

Преди протеста в Министерския съвет премиерът Николай Денков проведе среща с роднини на загинали при катастрофа и представители на институциите.

"Обединихме се около това, че трябва да се преборим с чувството за безнаказаност сред тези, които управляват автомобили по пътищата", каза Денков след срещата. Той добави, че по време на срещата е обсъдено как в най-кратък срок да бъдат прекратени всички порочни практики, свързани с убийствата по пътищата.

Обсъдена е била и възможността МВР и пътна полиция да използват камерите на общините, за да установяват нарушения на пътя, а администрацията на кметствата помага в обработването и подготовката на глобите.

В понеделник стана ясно, че 37-годишния Петър Тодоров, който беше задържан след като удари 15-годишното дете, е бил осъждан за шофиране след употреба на алкохол още през 2006 г.

Той вече получи обвинение за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение в условията на евентуална умисъл. В тази хипотеза законът предвижда от 10 до 20 години затвор.

По информация на БНТ от 2005 година насам мъжът има пет нарушения, регистрирани от КАТ. Едно от тях е за шофиране след употреба на алкохол.

Вижте също Без технически преглед, застраховка и винетка. Камионът на Динко от Ямбол, който затвори магистрала за 14 часа