"Би било нарушение". Не се обсъжда премахване на сухопътните граници между България, Румъния и Гърция

Николай Денков в Брюксел на заседание на Европейския съвет

Премиерът Николай Денков каза в четвъртък, че на политическо ниво не се обсъжда вариант за отпадане на сухопътните граници между България, Румъния и Гърция с решение на София, Букурещ и Атина заради влизането в Шенген. Подобна стъпка би противоречала на правилата в ЕС, добави той.

Реакцията му идва след предложение на депутата от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Даниел Лорер заедно с румънски и гръцки евродепутати от лятото да се премахне контролът по сухопътните граници между трите държави.

„Това ще облекчи изключително много хората и компаниите, които пътуват между тези страни. Освен това, ще ни покаже нагледно, че дори когато няма проверки на паспортите, миграционният натиск в Австрия не се променя“, мотивира се той.

Вижте също Кое е вярното: Ще приема ли България бежанци от Австрия заради Шенген

В началото на януари Австрия постави пет условия на България и Румъния за пълното им присъединяване към Шенгенското пространство. Целта е да бъде намален броят на мигрантите в Западна Европа.

Напредъкът по тези условия ще е ключов за "последващи разговори" през тази година за премахване на проверките за български и румънски граждани и по сухопътните граници. Това гласи анекс към решението на Европейския съвет от 29 декември, с който бяха отменени проверките по въздушните и морските граници.

На 12 януари вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел съобщи, че през 2024 г. България ще получи дата за премахване на проверките по сухопътните граници. От 31 март първо ще отпадане граничният контрол при пътуване от и за страни от Шенген по въздух и вода.

Сега премиерът каза, че предстои да разговаря с германския канцлер Олаф Шолц в кулоарите на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, в което участва.

"Очаквам да обсъдим приоритетите на България - сухопътните граници в Шенген, еврозоната. Винаги сме имали подкрепата на Германия, трябва да кажем кои са важните последващи стъпки, по които очакваме конкретна подкрепа", добави Николай Денков пред български журналисти в белгийската столица.

По повод очакванията за присъединяването към еврозоната той потвърди, че всички сили и всички графици са насочени към 1 януари 2025 година. Единствената неизвестна в момента е кога ще изпълним критерия за инфлацията, това се очаква да стане малко по-късно тази година, поясни премиерът.

Преди дни Денков допусна, че именно заради забавянето по този критерий, датата на приемането на България може да бъде отложена с половин година.

Your browser doesn’t support HTML5

Обяснено. Какво, кога и как ще се промени след влизането на България в Шенген