Конституционният съд отмени уволнението на шефа на здравната каса, предложен от ПП-ДБ

Станимир Михайлов

Отстраняването на Станимир Михайлов от поста му на управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е било незаконно. Това постанови Конституционният съд (КС) с единодушно решение във вторник.

Новината идва, след като оставката на Михайлов, предложен за поста от ПП-ДБ, беше гласувана на 17 април от ГЕРБ с подкрепата на ДПС, БСП и "Възраждане". Още при обсъждането на въпроса стана ясно, че оставката е била предварително оттеглена.

Вижте също "Надявам се просто да искат да крадат, а не да правят завой". Какво разбрахме за три години непрекъснати избори

През декември 2023 г. предложеният за подуправител на касата от ГЕРБ Момчил Мавров скара тогавашните партньори в управлението - ПП-ДБ и ГЕРБ. Причината беше, че според депутатите от ПП-ДБ за него са посочени „притеснителни неща“ в доклад на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

В знак на разбирателство и Мавров, и Михайлов депозираха оставките си.

Управляващите тогава партии - ГЕРБ и ПП-ДБ, подкрепени от ДПС, се договориха да изготвят общ регламент за взимане на управленски решения. Това трябваше да засяга и управителите на НЗОК.

Оставките обаче не бяха гласувани. Не беше създаден и регламент за взимане на управленски решения в коалицията.

Оставката на Михайлов беше изненадващо включена в дневния ред на Народното събрание в средата на април, месец след като Николай Денков подаде оставка като премиер. Ротацията му с Мария Габриел, която трябваше да заеме поста му, беше неуспешна и това доведе до разпадане на правителството.

Една от причините беше именно липсата на споразумение за взимане на общи управленски решения.

След гласуването на оставката на Михайлов неговата позиция зае Момчил Мавров.

Вижте също Къде живее Делян Пеевски