"Да изпълни договореното." България няма нови условия към Северна Македония

Министърът на външните работи Мария Габриел

България няма нови условия към Северна Македония, се казва в разпространена до медиите позиция на Министерството на външните работи (МВнР). Отговорът е във връзка с въпроси на медии за постигнатия през 2022 г. европейски компромис за европейския път на Северна Македония, се казва в текста.

"Напротив, искрено желае да види напредъка на своя съсед към пълноправно членство (в ЕС - бел.ред.), чрез успехи в процеса на реформите и усилия за изграждане на добросъседски отношения", пише външното министерство.

То очаква и първата стъпка - Северна Македония да изпълни договорената през юли 2022 г. промяна на конституцията си и да впише в нея етническите българи.

В конституцията на Северна Македония са описани т. нар. държавотворни народи, които живеят в републиката - македонски, албански, турски, влашки, сръбски, турски, ромски и "други". Българският народ и българите не присъстват в македонската конституция, което според София не гарантира правата им.

"Винаги сме очаквали от нашите приятели в Северна Македония добросъвестно изпълнение на всички поети ангажименти, а не опити за интерпретация дали процесът на европейска интеграция изисква тяхното изпълнение", се казва в позицията на МВнР.

Тя идва на фона на скорошно писмо на президента Румен Радев до европейските лидери и институции, в което обвинява Северна Македония, че цели присъединяването си към Европейския съюз (ЕС) не с изпълнение на критериите за членство, а с лобизъм. Малко преди това в изявления Радев обвини Скопие, че прикрива липсата на реформи с лобиране.

Особено опасни са опитите за манипулативно представяне на вече договорени и описани в компромиса от 2022 г. условия като някакви нови искания на България, пише МВнР.

Преди два месеца Скопие отхвърля предложението България да участва при обсъждането на промените в конституцията.

В позицията си външното министерство припомня, че вторият заподозрян нападател срещу пребития миналия месец Християн Пендиков все още не е задържан, а първият нападател възпрепятства съдебните заседания.

"В този смисъл институциите в Северна Македония тепърва трябва да доказват сериозността, с която ще преследват престъпленията от омраза срещу българите", отбелязва външното министерство.

Вижте също "Скопие трябва да си научи урока". Радев предизвика Ковачевски, той го посъветва да се занимава с реформите в България