Северна Македония няма опция за предоговаряне на условията с България, предупредиха САЩ

Посланичката на САЩ в Северна Македония Анджела Агелер

Северна Македония няма опция да предоговори с България ангажиментите, които пое към София като условия за присъединяване към Европейския съюз (ЕС). Те включват и вписването на българите в македонската конституция.

Това каза посланичката на САЩ в Скопие Анджела Агелер в интервю за македонската служба на Радио Свободна Европа. Думите ѝ дойдоха в отговор на изказвания на новия македонски премиер Християн Мицкоски, че е готов да преговаря с България, но няма да подкрепи промени в Конституцията.

Вижте също "Трябва да сложат спирачка". Какво е България за новите управляващи в Северна Македония

От години Северна Македония се опитва да стане членка на ЕС, но през 2020 г. България наложи вето над присъединяването ѝ. През 2022 г. двете страни подписаха протокол за решаване на спора помежду си.

Тогава Скопие се съгласи, че същинските преговори за членството ѝ в ЕС ще започнат само след като страната приеме конституционните промени, изисквани от България. А Европейската комисия стана гарант за изпълнението на българските искания благодарение на т.нар. "френско предложение".

Последните избори в Северна Македония обаче бяха спечелени от ВМРО-ДПМНЕ, която е против промените в Конституцията.

"Тези споразумения са сключени. Няма предоговаряне на пътя към Европейския съюз. Това е много ясно", каза по този повод посланичката на САЩ в Скопие Анджела Агелер.

По думите ѝ има разлика между говоренето по време на предизборна кампания и реалните действия след това, затова тя се надява да видим скоро "онези важни разговори, които ще бъдат от полза за всички участници".

По-рано премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски каза, че България не е правила отстъпки спрямо Северна Македония, както и че очаква идването на „разумен“ български премиер, с когото да разговаря.

Подобни позиции изказа и новата президентка, издигната също от националистическата ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Силяновска-Давкова. По думите ѝ партията ѝ приема преговорната рамка, но не и промени в конституцията „по този начин”.

Последно преди дни служебният премиер и външен министър Димитър Главчев каза, че ще настоява Европейският съвет да препотвърди позицията си, че Скопие може да започне процеса по присъединяване към ЕС само след като изпълни условията, поискани от България.

Your browser doesn’t support HTML5

Македония без "Северна" и конституция без българи. Коя е новата президентка в Скопие