Германия поиска Полша да арестува заподозрян по разследването на взрива на "Северен поток"

Руски строителен работник по време на церемония по случай началото на строителството на газопровода „Северен поток“, 9 април 2010 г.

Полша е получила европейска заповед за арест, свързана с взрива срещу газопровода „Северен поток“. Заповедта е издадена от Германия, но заподозреният вече е напуснал Полша, пише Ройтерс.

Новината идва две години след като през септември 2022 г. серия от подводни експлозии разруши части от газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“. Това са основни канали за доставка на руски природен газ за Германия и други държави в Европа. Те са собственост на руската държавна компания „Газпром“.

Вижте също Мистерията "Северен поток": Какво знаем за взривовете в Балтийско море

Германските власти са изпратили заповед за арест по делото на украинския гражданин Володимир З. Това съобщи говорителката на полската Национална прокуратура Анна Адамяк пред Ройтерс.

Германските следователи смятат, че украинският водолаз е бил част от екипа, който е поставил експлозивите, с които газопроводът е бил взривен, съобщават вестниците SZ и Die Zeit заедно с телевизионния оператор ARD, като се позовават на неназовани източници.

„Володимир З. не е бил задържан, тъй като в началото на юли е напуснал полската територия, пресичайки полско-украинската граница“, казва Адамяк. Това е било възможно, тъй като по нейни думи германските власти не са го включили в базата данни на издирваните лица.

Според SZ, Zeit и ARD в рамките на разследването в Германия са идентифицирани още един мъж и една жена - също украински инструктори по гмуркане. Засега обаче за тях не са издадени заповеди за арест.

През 2022 г. експлозии разрушиха три от четирите тръбопровода на „Северен поток“. Впоследствие Русия обвини за взривовете Съединените щати, Великобритания и Украйна. Тези държави отричат да са замесени.

След това шведските полиция и прокуратура започнаха разследване за предполагаем саботаж. Германия и Дания също се захванаха с подобни разследвания, а представители на европейските институции нарекоха взривовете „умишлен акт“.

Шведските и датските разследвания бяха прекратени през февруари тази година, без да бъде идентифициран нито един заподозрян.

Вижте също Ядрена енергия и геополитика. Кого ще избере Сърбия - Китай, Русия или Запада