Борецът Семен Новиков, който ще представлява България на Олимпиадата в Париж

Семеьон Новиков

Засега той е единственият борец, спечелил правото да представлява България на предстоящата догодина Олимпиада в Париж. Той е украинецът Семен Новиков и е Човек на деня на Свободна Европа.

На Световното първенство по борба в Белград в неделя Семен Новиков, който се състезаваше за България, взе бронзов медал в категорията до 87 кг.

Така той стана единственият борец в това първенство, който взе олимпийска квота за България за предстоящите игри в Париж през 2024 г. Българските борци имаха право да спечелят общо шест.

"Чувствам се щастлив, че взех квота. Сега вече трябва да се лекувам и възстановявам за Олимпийските игри", каза Новиков след първенството.

"Новиков е много класен състезател и го е доказвал неведнъж. Вчера той претърпя сериозна контузия, но стисна зъби", каза президентът на българската федерация по борба Христо Маринов.

Борбата е спортът, носил най-много олимпийски медали на България в миналото. Сега националният отбор ще има още две възможности да увеличи своите представители в Париж - Олимпийските квалификационни турнири за Европа в Баку и световният такъв в Истанбул. Оставащите възможни български квоти са общо 17.

Новиков е европейски шампион от 2020 г., когато още се състезава за Украйна. През 2018 и 2019 г. печели златото на световното първенство при младежите до 23 години. Също така е двукратен вицешампион в украинското републиканско първенство.

Новиков е роден през 1997 г. в Харков. За пръв път играе борба, когато е на 6, по инициатива на близък семеен приятел, който е и треньор.

Украинецът се сдобива с български паспорт през 2021 г., след като по-рано не успява да се класира за Олимпийските игри в Токио. Тогава в неговата категория за страната се състезава Жан Беленюк, който в крайна сметка спечели златото.

Вижте също Рамазан Рамазанов, който върна България сред най-добрите в борбата