Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е обвинен в даване на неверни показания

Себастиан Курц подаде оставка като канцлер, след като през 2021 г. срещу него започна разследване

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е обвинен в даване на неверни показания пред парламента, съобщи в петък австрийската прокуратура за икономически престъпления и корупция.

Срещу 36-годишния бивш лидер на консервативната Народна партия и неговия бивш началник на кабинета Бернхард Бонели са повдигнати обвинения за неверни показания пред анкетната комисия "Ибиса". Тя беше създадена, за да проучи твърдения за корупция и търговия с влияние, свързани с неговото правителство и бившия му коалиционен партньор - Австрийската партия на свободата.

Според прокуратурата Курц е дал неверни показания по въпроса доколко е бил обвързан с държавния холдинг ÖBAG. Твърди се, че през юни 2020 г. пред комисията той е омаловажил ролята си при назначаването на ръководителя на компанията Томас Шмид.

Според тогавашното му изявление Курц е бил предварително информиран за решението за назначаването на Шмид в ÖBAG, но не е участвал повече в процеса по назначението. Прокуратурата обаче разполага със съобщения от чат, за които твърди, че предполагат, че бившият канцлер е бил силно ангажиран с избора на кадри. От тях става ясно, че Курц и Шмид редовно са обменяли мнения по темата най-късно от средата на 2017 г.

Вижте също Пари, агенции, проучвания. Какво откри разследването срещу Себастиан Курц

Преди да бъдат оповестени обвиненията Курц написа в коментар в социалната мрежа X (бивш Туитър): "Очакваме истината най-накрая да излезе наяве и обвиненията да се окажат неоснователни". Той винаги категорично е отричал обвиненията и каза, че очаква оправдателна присъда.

Процесът срещу него ще започне на 18 октомври и ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на до 3 години затвор, уточниха от съда във Виена.

Курц напусна поста си през 2021 г., след като прокурорите поставиха него и още девет души под разследване по подозрение в злоупотреба с доверие, корупция и подкуп с различни нива на участие. Поводът бяха съмнения, че е използвал публични средства, за да плаща за положително медийно покритие и манипулирани проучвания на общественото мнение. Одит откри плащания към социологическа агенция за повече от 120 000 евро, съобщи министерството.

През 2019 г. вицеканцлерът на Курц - бившият лидер на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе, подаде оставка заради видеозапис, на който той е на испанския остров Ибиса с жена, представяща се за племенница на руски олигарх. В клипа се чува как тя предлага да уреди държавни поръчки и обяснява как да се заобиколят законите за финансиране на партиите.

Вижте също Когато корупцията не е "само усещане". Защо Курц подаде оставка