14,3 млрд. долара. Камарата на представителите на САЩ прие плана за помощ за Израел без Украйна

Републиканецът Майк Джонсън, новият председател на Камарата на представителите

Камарата на представителите на Съединените щати прие в четвъртък план на републиканците за предоставяне на 14,3 мрд. долара помощ на Израел в борбата срещу Хамас, без да се споменава Украйна.

Това се случи въпреки настояването на демократите в Сената, че законопроектът няма бъдеще и заявката на Белия дом да му наложи вето, съобщава "Гласът на Америка".

Преди дни Израел започна втория етап на войната, която води срещу палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз. Войната започна на 7 октомври, след като Хамас нападна Израел.

Законопроектът беше приет с 226 гласа "за" и на 196 "против". Повечето републиканци подкрепиха законопроекта, докато повечето демократи се противопоставиха. Едва двама републиканци гласуваха "против", а 12 демократи подкрепиха документа.

Вижте също Израел съобщи, че град Газа е обкръжен. Връща палестинските работници и "прекъсва всички връзки" с анклава

Внасянето на законопроекта беше първата голяма законодателна инициатива, след като републиканецът Майк Джонсън оглави Камарата на представителите на САЩ.

Президентът Джо Байдън заплаши да наложи вето, а сенатор Чък Шумър, лидерът на мнозинството на демократите в Сената, каза, че няма да подложи мярката на гласуване.

По-рано Байдън поиска от Конгреса да одобри по-голям пакет - от 106 млрд. долара за спешни разходи, включително финансиране за Израел, Тайван и Украйна, както и хуманитарна помощ. Шумър каза, че Сенатът ще разгледа двупартийно законодателство, насочено към по-широки приоритети.

Планът за помощ на републиканците за Израел, приет от Камарата в четвъртък, се очаква да се сблъска с опозиция в Сената, където демократите призовават за средства за подкрепа на Украйна и Тайван в същия пакет.

Републиканците имат мнозинство от 221 срещу 212 гласа в Камарата на представителите, а демократите контролират Сената с 51 на 49 гласа. За да стане закон този проект, той трябва да премине в двете камари на Конгреса и да бъде подписан от президента Байдън.

Вижте също Байдън заплаши Путин и Хамас и поиска близо 100 млрд. долара за подкрепа на Украйна и Израел