САЩ нанесоха ответни удари по десетки цели в Сирия и Ирак, свързани с Иран. Багдад очаква "катастрофални последици"

Иракски мюсюлмани шиити от подкрепяната от Иран групировка "Катаиб Хизбула" размахват знамената на партията, докато вървят по улица, боядисана в цветовете на израелското знаме, по време на парада, отбелязващ ежегодния Ден на Кудс, или Деня на Ерусалим.

Силите на САЩ са нанесли удари по десетки свързани с Иран обекти в Сирия и Ирак, съобщиха американски официални лица в петък.

Това се случи, след като на 28 януари при нападение с дрон в Йордания загинаха трима американски военнослужещи. Тогава Вашингтон обвини Техеран и се закани да отговори, но уточни, че не желае директна война с Иран.

"Нашият отговор започна днес. Той ще продължи по време и на места, които ние избираме", каза в изявление президентът на САЩ Джо Байдън. "Съединените щати не търсят конфликти в Близкия изток или където и да било другаде по света. Но нека всички, които биха искали да ни навредят, да знаят това: ако навредите на американец, ние ще отговорим", добави той.

В петък иранският президент Ебрахим Раиси каза, че Техеран също не търси военен конфликт, но ще отговори със сила на всяка държава, която заплашва Ислямската република.

По-рано Главното командване на САЩ потвърди ударите, като каза, че силите му "са извършили въздушни удари в Ирак и Сирия срещу силите "Кудс" на Революционната гвардия на Иран и свързани с тях милиционерски групи".

"Военните сили на САЩ нанесоха удари по повече от 85 цели, като многобройни самолети, включително бомбардировачи с далечен обсег на действие, летяха от Съединените щати", се казва в съобщението на Вашингтон.

"Обектите, които бяха поразени, включваха операции за командване и управление, центрове, разузнавателни центрове, складове за ракети и снаряди, складове за безпилотни летателни апарати, съоръжения за логистиката и веригата за доставка на боеприпаси на групировки на милицията и техните спонсори от Революционната гвардия на Иран, които улесняваха нападенията срещу американските и коалиционните сили".

Според сирийския Център за правата на човека най-малко 18 проирански бойци са били убити в Източна Сирия, а по данни на иракското правителство в Ирак са били убити 16 души, сред които и цивилни.

Говорител на иракския премиер Мохамед Шия ас Судани нарече американските удари "нарушение на иракския суверенитет" и изрази опасения от "катастрофални последици за сигурността и стабилността на Ирак и региона".

Министерството на външните работи на Иран също определи американските удари като "нарушаване на държавната неприкосновеност и териториална цялост" на двете страни и ги нарече "рискована стратегическа грешка на Съединените щати".

Представители на САЩ казаха по-рано, че атаката от 28 януари в Йордания носи "отпечатъците" на спонсорираната от Техеран милиция "Катаиб" на Хизбула в Ирак.

На 31 януари членове на "Катаиб Хизбула" в Ирак казаха, че "преустановяват" операциите срещу американските сили. Групировката съобщи, че паузата има за цел да предотврати "поставянето в неудобно положение" на иракското правителство, и намекна, че нападението с безпилотен самолет е било свързано с подкрепата на САЩ за Израел във войната в Газа.

БТА припомня, че около 900 американски военнослужещи са разположени в Сирия, а 2500 - в Иран в рамките на международната антиджихадистка коалиция, създадена с цел борба срещу "Ислямска държава" по времето, когато терористичната организация контролираше части от териториите на двете страни.

Поражението на ИД в Сирия беше обявено през 2019 г., а в Ирак - две години по-рано, но военнослужещите останаха в региона в региона, за да се борят срещу джихадистките клетки, които продължават да са активни.

От средата на октомври над 165 дрона и ракети бяха насочени срещу американските сили в Сирия и Ирак, но при тях нито един американски военнослужещ не беше убит допреди удара в Йордания.

Вижте също САЩ не искат война с Иран. Байдън е под натиск да атакува