Белият дом потвърди, че и Навални е трябвало да бъде освободен като част от размяната с Русия

Портрет на починалия през февруари руски опозиционен лидер Алексей Навални

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е трябвало да бъде освободен като част от план за размяна на затворници между САЩ и Русия. Това каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан в четвъртък.

Навални почина на 16 февруари 2024 г. в руска наказателна колония, след като през 2021 г. беше задържан и осъден по изфабрикувани дела.

Изказването на Съливан беше първото потвърждение на американски държавен служител, че са водени преговори за размяната на Навални преди неговата смърт.

Новината идва на фона на най-мащабната размяна на затворници между Русия, САЩ и други западни страни от Студената война насам. При операцията, която започна в четвъртък, са освободени общо 24 затворници от седем държави, включително руски опозиционери и сътрудници на Навални.

Вижте също Криеха тялото му, сега няма и зала за поклонение. Ето малко Русия след смъртта на Навални

Потвърждението на САЩ идва и няколко месеца след като през февруари екипът на Навални съобщи, че опозиционерът е починал непосредствено след постигнато споразумение за освобождаването му в замяна на руснака Вадим Красиков, осъден на доживотен затвор за убийство в Германия. Красиков беше освободен и върнат в Русия в четвъртък като част от сделката за размяна.

През февруари сътрудничката на Навални Мария Певчих предположи, че опозиционерът е убит, за да бъде осуетена размяната му с Красиков.

Разследващият журналист Христо Грозев, който е работил заедно с Навални, потвърди в предаването „Студио България“ на Свободна Европа, че е имало такъв план за размяната на политика.

Седмици по-късно руският президент Владимир Путин също каза, че е бил готов да освободи Навални при размяна на затворници, при условие че той никога няма да се върне в Русия.

Сега САЩ за пръв път потвърди, че се е подготвяло освобождаването на Навални и евентуалната му размяна с Красиков. Красиков беше осъден в Германия през 2021 г. на доживотен затвор за убийството на бивш чеченски сепаратист в берлински парк през 2019 г.

В четвъртък 16 души бяха пуснати от затвори в Русия и Беларус в замяна на осем руснаци, задържани в западни страни.

Сред освободените са журналистката от Радио Свободна Европа Алсу Курмашева, репортерът от Уолстрийт Джърнъл Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън. На свобода е и опозиционният лидер Владимир Кара-Мурза.

Вижте също Кой е Владимир Кара-Мурза, когото Москва осъди на 25 години затвор

Всички те имаха осъдителни присъди в Русия - някои по обвинения в шпионаж, които САЩ определиха като политически мотивирани, други - заради критики на руската инвазия срещу Украйна.

В сделката участваха и някои от сътрудниците на Навални, включително Лилия Чанишева, Ксения Фадеева и Вадим Останин. Размяната включваше и руския опозиционен политик Иля Яшин, виден критик на Кремъл.

Най-близкият съюзник на Навални Леонид Волков изрази съжаление, че историческата размяна е дошла твърде късно за опозиционния лидер.

„Днес ние се радваме на освобождаването на политическите затворници, заложници на Путин, които страдаха в путинския ГУЛАГ“, написа Волков в социалната платформа Екс.

„Но това все пак ще бъде радост със сълзи в очите. Размяната на Навални се състоя... но без Навални. Това много боли“, добави той.

Вдовицата на Навални Юлия Навалная също реагира на размяната на затворници, като каза, че е „радост“ да видиш освободени почти дузина руски активисти и опозиционни политици.

„Всеки освободен политически затворник е огромна победа и повод за празнуване“, написа Навална в Екс и добави, че освободените са били „спасени от режима на Путин“.

Откакто започна своята непровокирана пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Русия затегна законите за цензурата и наказателния закон за т.нар. „чуждестранни агенти“, насочен срещу журналисти, активисти и други.

Кремъл разшири и дефиницията за това какво представлява държавна тайна, като така увеличи случаите на задържани по обвинения в шпионаж и държавна измяна. Москва раздаде сурови присъди и на хора, за които се смята, че са „дискредитирали“ руската армия.

Вижте също "Узаконено изтезание". Навални може да не е последният руски опозиционер, за когото затворът означава смърт