САЩ потвърдиха, че ще дадат касетъчни бомби на Украйна

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан

САЩ ще предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна, потвърди късно в петък американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан. Потвърждението му дойде часове след като американски медии съобщиха, че САЩ са решили да дадат на Киев подобни муниции.

Касетъчните боеприпаси представляват ракети или бомби, които се взривяват във въздуха над мишената си, разпръсквайки голям брой по-малки взривни устройства. Част от тези експлозиви обикновено не успяват да се взривят и остават по земята като неизбухнали снаряди, които трябва да бъдат обезвредени. Затова и този вид боеприпаси са смятани за противоречиви, защото излагат на риск цивилното население дълго след края на бойните действия.

В петък съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан защити решението, като каза, че касетъчните боеприпаси са нужни на Украйна, за да продължи контранастъплението си.

"Осъзнаваме, че касетъчните боеприпаси крият опасност за мирните граждани от неизбухнали снаряди, затова отлагахме решението, колкото се може по-дълго", каза Съливан.

Той добави, че САЩ ще изпратят версия на боеприпасите, която има минимален "коефициент на неизправност", което означава, че по-малка част от експлозивите не успяват да се взривят. По думите му те са много по-безопасни от онези, които според него вече се използват от Русия във войната.

Малко по-късно пред Си Ен Ен президентът на САЩ Джо Байдън също защити "много трудното решение" да изпрати касетъчни бомби на Украйна. По думите му изборът е бил между това САЩ да предоставят на Украйна това, от което се нуждае, за да "спре руските танкове", или да позволят на руските сили да спрат украинското контранастъпление.

Байдън каза още, че решението е взето след консултации със съюзниците на САЩ. Впоследствие то беше приветствано от президента на Украйна Володимир Зеленски като "навременен" ход. В същото време Москва критикува "цинизма" на Вашингтон.

Властите в Киев и международни правозащитни организации твърдят, че Русия отдавна използва касетъчни бомби в Украйна.

Правозащитниците обаче критикуват използването на такъв тип оръжие. Общо над 120 държави са подписали международен договор, който ги забранява, но САЩ, Русия и Украйна не са сред тях.

Предоставянето на касетъчни боеприпаси ще бъде част от нов пакет военна помощ на САЩ за Украйна на стойност 800 милиона долара.

Вижте също Войната: Байдън обяви нови 425 млн. долара помощ за Украйна