Помощ за Газа или по-малко оръжия. САЩ поставиха на Израел ултиматум за войната в Близкия изток

Деца на мястото на израелски удар по палатков лагер за разселени палестинци в района на Ал-Маваси в Ивицата Газа, 15 октомври 2024 г.

САЩ дават на Израел 30 дни да увеличи хуманитарната помощ за Ивицата Газа. Ако Тел Авив не направи това, рискува да загуби част от американската военна помощ, на която разчита.

За този ултиматум съобщи Би Би Си в сряда, като цитира писмо, изпратено от САЩ на Израел в неделя. До момента това е най-сериозното писмено предупреждение от САЩ за действията на Израел в Близкия изток.

Новината идва малко след навършването на една година от войната на Израел с паравоенната групировка Хамас в Ивицата Газа. Тя започна с нападение на Хамас над Израел, на което Тел Авив отговори с пълномащабна офанзива в Ивицата. Досега тя е причинила смъртта на 42 хиляди души, предимно цивилни, както и остър недостиг на храна и хуманитарна криза.

Вижте също Войната в числа. Какво стана в Газа, откакто Израел започна да отговаря на атаката на Хамас

В началото на октомври Израел започна сухопътна офанзива и в Ливан, срещу военната групировка и политическа партия Хизбула, която подкрепя Хамас. Военните действия в Ливан доведоха до разселването на 1,2 млн. души и предизвикаха опасения от по-широка ескалация в региона.

САЩ определят Хамас и Хизбула като терористични организации. ЕС включва в черния си списък Хамас и въоръженото крило на Хизбула, но не и политическото.

В писмото на САЩ от неделя пише, че Израел „в рамките на 30 дни“ трябва да предприеме редица конкретни мерки за увеличаване на доставките на хуманитарни помощи в Ивицата Газа. От американска страна допълват, че неизпълнението на това условие може да „има последици за политиката на САЩ“.

В писмото се цитират американски закони, които могат да забранят изпращането на военна помощ за държави, които възпрепятстват доставката на американска хуманитарна помощ.

През изминалите дни Израел засили военните си действия в северната част на Ивицата Газа и заплаши да започне обсада в региона, предаде Политико.

В писмото си до Израел, подписано от държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на отбраната Лойд Остин, САЩ критикуват тези действия и казват, че са дълбоко обезпокоени от влошаването на хуманитарната ситуация. От американска страна допълват, че през септември Израел е отказал или възпрепятствал близо 90% от доставките на хуманитарна помощ между северната и южната част на страната, което е довело до ускорено „влошаване на условията в Газа“.

Израелски служител, цитиран от Би Би Си, каза, че Тел Авив разглежда полученото писмо и „приема този въпрос сериозно“.

По-рано в понеделник Израел съобщи, че 30 камиона с помощи от Световната продоволствена програма (СПП) са влезли в северната част на Газа през пропускателния пункт Ерез. Това сложи край на двуседмичен период, през който в северната част на Ивицата Газа не беше доставяна никаква хранителна помощ.

Според ООН за 400 хиляди палестинци в региона липсват основни за оцеляването им продукти. От организацията казаха още, че Газа се намира в състояние на „постоянно извънредно положение“ и хората в северната част на Ивицата разчитат само на помощи от ООН.

В писмото САЩ споменават още, че израелските заповеди за евакуация на населението са принудили 1,7 млн. души да навлязат в тесния крайбрежен район Ал-Маваси, където са изложени и на „висок риск от смъртоносна зараза“. Част от условията на САЩ е изискването да се отвори нов пропускателен пункт, който да позволи на хората в Ал-Маваси да се придвижат до вътрешността на Ивицата.

САЩ са най-големият доставчик на оръжия за Израел, а израелската армия разчита до голяма степен на доставените от САЩ самолети, управляеми бомби, ракети и снаряди, за да води войната с Хамас в Ивицата Газа.

В миналото Израел е отхвърлял обвинения, свързани с доставките на хуманитарна помощ в Ивицата Газа. Според Тел Авив няма ограничения за хуманитарната подкрепа в региона. Израел критикува агенциите на ООН, че не успяват да разпределят доставките, и обвинява Хамас в кражба на помощи. Групировката отрича.

Войната в Ивицата Газа започна през октомври 2023 г. Тогава Хамас нападна Израел, уби 1200 души и взе около 240 за заложници. Израел отговори с пълномащабна офанзива в Ивицата, която до момента е отнела живота на над 42 хил. души.

Вижте също "Спим тук, на плажа, без нищо". Къде хората в Ливан намират убежище от израелските атаки