Три минути: Сарафов е избраният да държи статуквото в прокуратурата. Съдът игнорира конституцията

Бившият следовател Петьо Петров - Еврото, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и бившата съпруга на Еврото Любена Павлова (в синьо в дъното) в ресторант "Осемте джуджета".

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Сарафов е единствен кандидат за главен прокурор
  • Съдът пренебрегна конституцията по делото "Ибрямов"
  • Филмът за Гунди и режисьорът Димитър Димитров

Борислав Сарафов, който дълги години беше заместник първо на главния прокурор Сотир Цацаров, а по-късно и на главния прокурор Иван Гешев, окончателно е единственото предложение на членовете на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) за нов лидер на държавното обвинение.

С действието си членовете на кадровия орган на съдебната система, които отдавна са с изтекъл мандат, на практика казаха, че държавното обвинение работи правилно и няма нужда да се променя. Това се случва въпреки постоянните критики на редица български и международни организации, които откриват сериозни проблеми в работата на прокуратурата в продължение на повече от десетилетие.

Сарафов и сега е начело на прокуратурата, а се оказа временно изпълняващ тази длъжност, след като същите хора, които се очаква да го изберат след месеци, го инсталираха на мястото на предишния си избраник, когото свалиха – Иван Гешев.

Откакто Сарафов оглави прокуратурата тихо и без никакви последици бяха прекратени разследванията по случаи, показващи корупция в съдебната система, свързани с Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса.

Кой е Сарафов, който от години е по върховете на прокуратурата, но постоянно повтаря, че тя се нуждае от катарзис? Препоръчвам ви този портрет, написан от Борис Митов преди повече от година.

Самият Сарафов каза в съобщение до медиите, че има „решения за всички проблеми в прокуратурата“.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ казаха, че ще попитат Конституционния съд дали настоящият състав на ВСС има право да избере нов главен прокурор. От ДПС-Доган и „Има такъв народ“ (ИТН) казаха, че ще подкрепят искането за сезиране на съда.

Арестът на Джейхан Ибрямов и игнорирането на конституцията

В същото време Софийският апелативен съд (САС) окончателно остави в ареста депутата от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов. Магистратите направиха собствено тълкуване на решение на КС, за да обосноват законността на задържането на Ибрямов. Наред с това беше игнориран фактът, че той е бил подслушван в продължение на близо две седмици, преди да бъде свален имунитетът му. Съдът подмина твърденията на адвокатите, че това е в разрез с конституционно гарантираната му наказателна неприкосновеност.

Около задържането на Ибрямов има нарушения, а според юристи „скандалът е огромен“. Какво може да последва от всичко това? Отговорите са в този текст.

Русия губи влиянието си върху европейската енергетика

Шефът на „Газпром“ Алексей Милер смята, че Европа извършва енергийно самоубийство, защото се е отказала да използва газа от Русия.

След началото на войната в Украйна, Москва загуби позициите си на европейските енергийни пазари, а „Газпром“ на Милер претърпя тежки загуби. Това обаче не е краят на историята, защото Европа продължава да внася руски петрол. А именно той е основното перо в бюджета на Кремъл, с който той финансира военната си агресия, пише Димитър Бечев.

България продължава да е зависима от Русия по отношение на ядрената си енергетиката. В сряда американската „Уестингхаус“ съобщи, че е започнала предварителни дейности по проекта и лицензирането на новите реактори за АЕЦ „Козлодуй“, пише Медиапул.

Статистики показват лоши тенденции в България

Финансовите резултати на всички фирми в страната са се свили за първи път за последното десетилетие през 2023 г. През изминалата година приходите на работещите компании в България са се понижили с 0.95% до 607.9 млрд. лв., пише Капитал. Това идва на фона на огромния ръст от предишната година.

В същото време данните на Евростат показват, че България е на дъното в ЕС в класацията за ученето през целия живот за 2023 г. По-смущаващ е фактът, че делът на хората, участвали в някаква форма на образование и обучение в страната, дори намалява спрямо проучването от 2022 г., пише Институтът за пазарна икономика.

Няколко препоръки

Унгарското правителство прави какво ли не, за да повиши раждаемостта в страната. Но не успява. Специалистите твърдят, че хората просто не са машини, в които се пускат стотинки, за да изскочи в замяна горещ шоколад. Не пропускайте тази история.

Южнокорейската писателка Хан Канг получи Нобеловата награда за литература за 2024 г. Това съобщи Шведската академия в четвъртък. Канг получава отличието „за своята прочувствена поетична проза, която се занимава с историческите травми и разкрива крехкостта на човешкия живот“.

Георги Аспарухов-Гунди е легенда на българския футбол и „Левски“. Неговият образ е митологизиран от поколения фенове. За него има документални филми и много разкази, но чак сега историята му попадна в драматичен филм. С тежката задача се нагърби режисьорът Димитър Димитров. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев