"Гости няма". Сарафов, Гешев и Цацаров не се явиха на изслушване за Нотариуса в парламента

Местата на временния главен прокурор Борислав Сарафов и Сотир Цацаров, заемал този пост от 2012 до 2019 г., останаха празни на заседанието на временната парламентарна комисия за проучване на дейността на Мартин Божанов - Нотариуса.

Последните трима главни прокурори на България отказаха да се явят във вторник на заседание на временната парламентарна комисия за проучване на дейността на убития предполагаем брокер на влияние Мартин Божанов - Нотариуса. Депутатите бяха поканили на изслушване по темата и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и двамата му предшественици Иван Гешев и Сотир Цацаров.

Това стана на фона на опита на членове на комисията от ГЕРБ и ДПС да саботират провеждането на предишното ѝ заседание, като провалиха събирането на кворум. Въпреки това на него бяха изслушани градската прокурорка на София Илиана Кирилова, заместничката ѝ Божидара Ганева и апелативният прокурор на столицата Радослав Димов.

Вижте също Прокурорска омерта. Защо разследванията за Еврото и Нотариуса са изначално обречени

"Днес кворум има, но гости няма", обобщи във вторник председателят на комисията Никола Минчев (ПП-ДБ) на фона на местата, отредени за Сарафов, Гешев и Цацаров, които обаче останаха празни.

Те ще бъдат поканени за ново изслушване. Комисията планира да изслуша и ръководството на МВР, но в рамките на закрито заседание.

По думите на Минчев с колегите му са имали желание да изслушат последните трима главни прокурори, доколкото в обществото има публично известни данни, че дейността на Нотариуса се е развивала в рамките на техните мандати.

Цацаров ръководеше прокуратурата от 2012 до 2019 г., а след това оглави антикорупционната комисия.

Гешев го наследи начело на държавното обвинение в края на 2019 г., преди да бъде уволнен през юни 2023 г., след като ГЕРБ и ДПС изведнъж оттеглиха подкрепата си към него.

Сарафов стана заместник на главния прокурор още в началото на мандата на Цацаров. Впоследствие оглави националното следствие за два поредни мандата, а след уволнението на Гешев беше назначен временно начело на прокуратурата.

Вижте също Сарафов vs. Гешев. Как прокуратурата призна, че може да изфабрикува разследване срещу всеки

Изслушването на тримата беше предложено на първото заседание на комисията от екипа на Антикорупционния фонд (АКФ), осветил влиянието на Нотариуса в специализираните съд и прокуратура още през 2021 г.

Сарафов изпрати писмо на комисията малко преди началото на заседанието ѝ във вторник. В него той припомня, че именно след като той е бил назначен временно за главен прокурор, са предприети действия по осветляване на влиянието на Нотариуса в Софийската районна прокуратура (СРП).

По разпореждане на Сарафов там беше назначена пълна ревизия, а районната прокурорка Невена Зартова подаде оставка по настояване на временния главен прокурор. Той инициира и две дисциплинарни производства срещу нея.

След като наследи Гешев, Сарафов изнесе пред Висшия съдебен съвет (ВСС) и данни, че бившият главен прокурор е прикривал данни за прокурорски злоупотреби по аферата "Осемте джуджета". С това име нашумяха серията разкрития за друг предполагаем брокер на влияние - бившият следовател Петьо Петров - Еврото, който е в неизвестност вече почти една година.

Цацаров също изпрати писмо на комисията, в което припомни, че наскоро беше изслушван по собствено желание от Прокурорската колегия на ВСС. Тогава той декларира, че не познава Нотариуса и опроверга да е знаел за негова схема за изнудване на Ивайла Бакалова и мъжа ѝ Веселин Денков, разкрита от АКФ преди три години.

Обяснението на Гешев да не се яви в комисията пък беше свързано с отдавна планирано негово пътуване в чужбина. Иначе той декларира желание да се яви в парламента, ако получи нова покана.

Вижте също Въпроси и отговори: Свързани ли са Мартин Нотариуса и Петьо Еврото с Гешев и Сарафов

По време на заседанието на комисията във вторник Минчев беше запитан от Атанас Зафиров (БСП) дали МВР е отговорило на официалното запитване дали Нотариуса е бил секретен сътрудник на полицията. Такъв отговор е депозиран в секретното деловодство на парламента, но в него не се съдържа конкретна информация дали Божанов е сътрудничил на органите на реда.

Преди ден МВР огласи своя позиция, в която за пореден път напомня, че отговорът на този въпрос представлява държавна тайна.

По този повод журналистът от АКФ Николай Стайков разпространи във Фейсбук неофициална информация, според която Нотариуса е бил регистриран като сътрудник на столичното Трето районна полицейско управление през 2005 г.

Според Стайков полицейският служител, регистрирал Божанов, "е извършвал множество нерегламентирани справки в базите данни на МВР по отношение на лица, оперативно интересни за Нотариуса, вкл. за свидетели срещу него".

"Установено е при проверка преди две години, няма наказания", посочва Стайков, допълвайки, че веднага след убийството на Божанов, вдовицата му Гергана се е обадил на "висш полицай, даже доста висш", но без да уточнява името му.

Веднага след покушението срещу Нотариуса на 31 януари стана ясно, че сигнал за него е бил подаден от Гергана Божанова на спешния телефон 112 близо час по-късно.

Както Свободна Европа вече писа, сред хората, с които Божанов е поддържал близки приятелски отношения, е бил бившият директор на антимафиотите Любомир Янев, който в момента работи в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). МВР дори потвърди, че двамата са "осъществявали контакт" в миналото.

Вижте също "В службата са известни близките отношения". Докъде стигат връзките на Нотариуса в МВР

Петьо Еврото беше осветен още през 2020 г. като основен участник в аферата "Осемте джуджета" в едноименното разследване на Антикорупционния фонд. Прокуратурата не се активизира публично по този случай.

Същата година двама съдии - Владислава Цариградска и Цветко Лазаров, заявиха пред ВСС, че са обект на натиск и заплахи от Мартин Нотариуса и негови съучастници. През 2021 г. АКФ осветли и схема за влияние на Божанов в закритите впоследствие специализирани съд и прокуратура. Прокуратурата отново не се активизира публично.

След смъртта на Нотариуса стана ясно, че бившата жена на Еврото Любена Павлова е била в близки отношения и с Нотариуса. По информация на BIRD и бТВ Павлова е закупила мезонет от фирма на Божанов в качеството на пълномощник на продавача. Това, на практика, означава, че е продала жилището сама на себе си.

Разследвания срещу предполагаемите престъпни схеми на Еврото и Нотариуса започнаха едва през пролетта на 2023 г. Междувременно ГЕРБ и ДПС свалиха доверието си от бившия главен прокурор Гешев, той беше уволнен от ВСС, а на поста му временно беше назначен дотогавашният му заместник Сарафов. Двамата влязоха в открит конфликт и започнаха да си разменят взаимни обвинения в близост до кръговете около Еврото и Нотариуса.

След като Божанов беше убит, стана ясно, че СГП е планирала той да бъде задържан по делото, започнало срещу него в края на април 2023 г., но покушението му е осуетило ареста. До момента по делото за предполагаемата му престъпна група не са повдигнати обвинения срещу никого.

Вижте също Фабрика за компромати. Как бившият шеф на спецсъда Георги Ушев се оказа в разследването за Нотариуса