Самолетът на Пригожин е паднал, без да има данни за проблем. Открити са 10 тела на загинали

Евгений Пригожин на фона на украински сгради, бомбардирани от "Вагнер" и руската армия. Снимката е от май 2023 г.

Самолетът на Евгений Пригожин, който катастрофира в сряда вечерта, е започнал рязко да пада 35 минути след излитането си, съобщи сайтът Flightradar24, цитиран от "Ройтерс". До 30-тата секунда преди падането му самолетът не е давал признаци, че има проблем.

Към 10 сутринта все още няма официално потвърждение, че самият Пригожин се е намирал на борда. От всички официални власти в Русия единствено държавната агенция "Росавиация" досега е съобщила, че Пригожин и дясната му ръка Дмитрий Уткин са сред загиналите.

Самолет Embraer Legacy 600 се разби в сряда край Куженкино в руската Тверска област. Той е летял по маршрута Москва - Петербург. На борда му е имало 10 души, сред които и трима членове на екипажа. Всички са загинали.

Вижте също Кой е Евгений Пригожин, който беше обявен за мъртъв, след като докара Кремъл до паника

Евгений Пригожин е създател и лидер на руската паравоенна групировка "Вагнер", която преди 2 месеца организира кратковременен бунт срещу руското военно командване. Този инцидент доведе до криза в отношенията между президента Путин и Пригожин, който години наред беше един от най-близките му хора. Това породи въпроси за по-нататъшната съдба на Пригожин.

Embraer Legacy 600 е започнал да предава данни за започнат полет в 17,46 ч. българско време в сряда, твърди Flightradar24.

В 18,11 ч. той е достигнал височина от 8 и половина километра и е започнал да лети хоризонтално. В следващите минути той е извършил поредица от движения за намаляване и увеличаване на височината, всяко от които е траело малко над 30 секунди.

В 18,19 ч. самолетът рязко е започнал да пада с носа надолу и за 22 секунди е загубил 2 и половина км от височината си. В 18,20 ч. е изчезнал от радара.

Стоп кадър от любителско видео, на който се вижда падането на самолета на Пригожин.

"Каквото и да е станало [на борда], е станало бързо", каза директорът по комуникациите на Flightradar24 Ян Петченик, цитиран от "Ройтерс".

"Те може да са се борили [със самолета], след като се е случило нещо", но преди това "не е имало никакви признаци за това, че нещо със самолета не е наред", добави той.

В сряда сутринта руските власти съобщиха, че са приключили издирвателните операции и че са открили 10 тела на загинали в катастрофата. Не се съобщава дали те са идентифицирани.

По-рано "Росавиация" публикува имената на десетимата души, които са били в списъка на пътниците за този полет. Няма потвърждение, че хората, които реално са били на борда съвпадат с имената от този списък:

  • Евгений Пригожин, създател и лидер на "Вагнер";
  • Дмитрий Уткин (полеви командир на "Вагнер", чието позивно име съвпада с името на самата групировка);
  • Валерий Чекалов (споменаван в санкционните списъци на САЩ като човек, близък до Пригожин);
  • Сергей Пропустин;
  • Евгений Макарян;
  • Александър Тотмин;
  • Николай Матюсеев.

Тримата членове на екипажа са съответно командирът Алексей Левшин, вторият пилот Рустам Каримов и стюардесата Кристина Распопова.

Самолетната катастрофа идва точно два месеца след началото на бунта на Пригожин.

Your browser doesn’t support HTML5

Проваленият бунт на Пригожин в 60 секунди