Съдът не спря предварителното отстраняване на Андрей Гюров като подуправител на БНБ

Андрей Гюров

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли искането на Андрей Гюров за спиране на предварителното решение, с което беше отстранен от поста подуправител на Българската народна банка (БНБ).

Гюров може да обжалва решението. То идва, след като в края на юни Комисията за противодействие на корупцията (КПК) установи негова несъвместимост с позицията му на подуправител на БНБ. Впоследствие БНБ гласува "за" отстраняването му, като посочи обаче, че крайното решение трябва да се вземе от депутатите и от съда.

Самият Гюров каза, че определението на КПК за несъвместимост е незаконно, и затова го обжалва в отделно дело по същество.

Решението на ВАС сега засяга само предварителното изпълнение на неговото отстраняване. Според ВАС в искането на бившия депутат от ПП-ДБ "не се съдържат твърдения, които да обосновават значителна или трудно поправима лична или имуществена вреда във връзка с неговото незабавно отстраняване" и затова съдът оставя в сила незабавното изпълнение на акта.

Разглеждането на жалбата му по същество предстои в началото на септември.

Дотук се стигна, след като КПК установи несъвместимост на Гюров с позицията му на подуправител на БНБ. Причината е, че той не е излязъл (веднага след избирането си за позицията) от съдружие в дружество с ограничена отговорност и не е поискал от БНБ разрешение да членува в ръководството на две сдружения.

Впоследствие Управителният съвет на БНБ гласува "за" освобождаването му. Решението на управата на БНБ обаче не отстранява директно Гюров от поста, защото по закон това е само в правомощията на Народното събрание, което го е избрало.

Така ако ВАС окончателно потвърди решението за отстраняването на Гюров, финалната дума ще бъде на депутатите.

Гюров и Петър Чобанов от ДПС бяха избрани за подуправители на БНБ от парламента през юли 2023 г. За двамата кандидати гласуваха ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Според промените в Конституцията от 2023 г. хората, които заемат позицията на подуправител на БНБ, са сред малкия кръг хора, от които президентът може да избира служебен премиер, в случай че това се наложи.

От ПП-ДБ казаха, че отстраняването на Гюров е именно за да бъде премахнат от списъка, по който може да избира Румен Радев.

Вижте също Кое е вярното: Кой точно измисли списъка с възможни служебни премиери