Три минути: Кампанията започна със саботаж в парламента. Скопие изостава по пътя към ЕС, а в София политици се радват

Делян Пеевски се качи на парламентарната трибуна, където беше застанал Тошко Йорданов (ИТН)

Най-важното тази сутрин:

  • Кампанията започна със саботаж в парламента
  • Скопие изостава по пътя към ЕС
  • Прокуратурата се оказа отговорна за убийство

Предизборната кампания започна със саботаж на работата на парламента. Депутати от ИТН и “Възраждане” окупираха трибуната и провалиха заседанието, като попречиха на приемането на пътна карта за климатична неутралност - документ, от който зависи България да получи финансиране по Плана за възстановяване.

Кой кой е в листите на двете ДПС

Очаква се ГЕРБ да получи най-много гласове на предсрочните парламентарни избори, а за второто място ще се състезават ПП-ДБ и “Възраждане”. Това показва социологическо проучване на “Алфа Рисърч”, публикувано месец преди вота на 27 октомври.

ДПС ще се яви разделено на предсрочните избори. И за двете фракции - тази на Делян Пеевски и тази на Ахмед Доган - залогът е голям. Ако се чудите кой на какви кандидати залага, препоръчвам ви този текст на Велина Господинова в Капитал.

Защо решихме, че е важно къде живеят Делян Пеевски и Ахмед Доган? Какво успяхме да разкрием за имотите им? Как точно си вършим работата и как стигаме до информацията, преди да я публикуваме? На тези въпроси от “кухнята” на Свободна Европа отговарят Генка Шикерова и Иван Бедров в новия епизод на “Големият въпрос”.

Абонирайте се за канала ни в YouTube, a ако предпочитате да слушате този разговор, направете го в Spotify.

Как Скопие изостава по пътя към ЕС

Албания се отделя от Северна Македония по пътя към присъединяване в ЕС. Тирана ще започне преговори на 15 октомври, но Скопие не, защото не е изпълнило искането на България да гарантира правата на българското малцинство в конституцията си.

Партиите в българския парламент приветстваха решението на ЕС да не започне преговори със Северна Македония. Те приеха и декларация, в която осъдиха “провокативни и обидни изявления спрямо България” на македонски политици.

Президентът Румен Радев също приветства решението за разделянето на Албания и Северна Македония в преговорите за членство в ЕС.

Как прокуратурата се оказа отговорна за убийство

В първите часове на 2018 г. е извършено шесторно убийство в Нови Искър. Полицията няколко дни издирва убиеца. Накрая се оказва, че той се е самоубил. Разбира се също, че той е трябвало да бъде в затвора, защото е осъден рецидивист. Сега съдът казва, че прокуратурата също е отговорна за убийствата, защото не е положила усилия да приведе присъдата в изпълнение. Препоръчвам ви тази история на Борис Митов.

Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса показа част от зависимостите в съдебната система, но от това не последваха разкрития, а мълчание. Промени ли се нещо девет месеца по-късно? Генка Шикерова говори със съдия Владислава Цариградска.

Помните ли избора на Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на Софийския университет? Той е протекъл с нарушения, каза Министерството на образованието и препоръча провеждане на нов избор. Това стана още преди година. Но сега Медиапул съобщава, че нова процедура никога не е започвала, а Спасов си е все така на поста.

Сметките на общинското дружество “Столичен автотранспорт” са блокирани заради натрупани 20 млн. лева дълг, съобщи кметът Васил Терзиев. Той добави, че се търси решение, защото “ако това дружество спре да работи, спира и градският транспорт”.

Какво казват Тръмп и Харис за Украйна

Тръмп или Харис? Един от тях скоро ще определя не само развитието на САЩ, но до голяма степен и съдбата на една страна на 9000 км от тях – Украйна. Каква политика към Киев би имал всеки от тях? Дамяна Велева събра техните собствени отговори.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия планира да атакува ядрени електроцентрали в Украйна. Той се позова на доклад на разузнаването, според който Москва проучва украинската ядрена инфраструктура със сателити.

Само за един ден руски обстрели са довели до смъртта на осем души, а 44 са били ранени.

САЩ, ЕС и други страни призоваха за временно прекратяване на огъня в Ливан. Страните поискаха 21-дневна пауза в боевете “за да се осигури пространство за дипломация”. Израел обаче каза, че ще продължи сраженията с Хизбула “до победата”.

И една препоръка

Българският талант е на световно ниво. Но рядко достига до световните пазари на изкуство, не достига и до българските домове. Първият търг на българско съвременно изкуство обаче цели да промени това, казва една от организаторките Краси Кунева.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова