"Трябва да се уверим, че Украйна надделява". Марк Рюте вече е генерален секретар на НАТО

Бившият премиер на Нидерландия Марк Рюте встъпи в длъжност като генерален секретар на НАТО с обещание алиансът да продължи подкрепата си за Украйна на фона на руската военна агресия.

„Не може да има трайна сигурност в Европа без силна, независима Украйна“, каза Рюте, който пое поста от досегашния генерален секретар на организацията Йенс Столтенберг на церемония в централата на НАТО в Брюксел във вторник.

„Трябва да се уверим, че Украйна надделява като суверенна, независима, демократична нация“, добави той.

Вижте също "Господин Не", по когото нищо не се лепи. Кой е Марк Рюте, който ще оглави НАТО

Държавите от НАТО са ключови партньори за Украйна на фона на пълномащабната инвазия, която Русия започна през февруари 2022 г. Украйна иска да получи покана за членство в алианса.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства назначението на Рюте и каза, че очаква Киев и НАТО да работят заедно за укрепване на сигурността, докато Украйна продължава по пътя си към пълноправно членство в НАТО.

Войната на Русия срещу Украйна доведе до засилване на присъствието на съюзнически войски в държавите от източния фланг на НАТО. След руското нахлуване в Украйна към алианса се присъединиха Финландия и Швеция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери в Москва, че Русия не очаква промяна в досегашната политика на НАТО след встъпването в длъжност на Рюте.

„Нашите очаквания са, че Северноатлантическият алианс ще продължи да работи в същата посока, в която работи“, каза той. „Знаем, че Нидерландия зае доста непримирима позиция, позиция за пълното изключване на всякакви контакти с нашата страна“, добави той.

Рюте пое поста генерален секретар на НАТО месец преди президентските избори в САЩ, на които бившият президент Доналд Тръмп се изправя срещу настоящата вицепрезидентка Камала Харис.

Изборите са наблюдавани внимателно от съюзниците на САЩ в алианса, защото ще решат каква ще бъде политиката на Вашингтон в организацията.

Тръмп е критикувал НАТО и останалите държави в него за това, че не инвестират в отбрана толкова, колкото САЩ. Освен това бившият президент не одобрява високата цена на американската подкрепа за Киев. Харис от своя страна подкрепя продължаването на военната помощ за Украйна.

Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте каза, че би могъл да работи и с двамата.

„Познавам много добре и двамата кандидати... Ще мога да работя и с двамата. Какъвто и да е резултатът от изборите“, каза Рюте.

„Работих четири години с Доналд Тръмп. Той беше този, който ни караше да харчим повече [за отбрана] и той го постигна, защото наистина в момента ние сме на много по-високо ниво на разходи, отколкото бяхме, когато той встъпи в длъжност“, добави той.

Вижте също Тръмп, Харис и Украйна. По какво се различават кандидатите за президент на САЩ за войната

Очакванията към Рюте са да продължи да следва заложените от Столтенберг приоритети – подкрепа за Украйна, увеличаване на разходите за отбрана на страните от НАТО и поддържане на ангажимента на САЩ към сигурността на Европа.

Една от ключовите му задачи ще бъде да убеди държавите от НАТО да осигурят допълнителни войски, оръжия и средства, за да реализират новите отбранителни планове, казват цитирани от Ройтерс дипломати.

„Трябва да направим повече по отношение на нашата колективна отбрана и възпиране. Трябва да инвестираме повече, да запълним пропуските в способностите и да се опитаме да постигнем всички цели, които НАТО си постави“, каза Рюте във вторник.

Алиансът взема решения с консенсус, така че голяма част от работата на генералния секретар е постигането на компромиси между държавите членки.