Разрушени сгради, бягащи хора. Как изглежда офанзивата на Украйна в Русия

Жителите на жилищна сграда, повредена след обстрел от украинска страна, напускат района в Курск, Русия, 11 август 2024 г.

Измина седмица, откакто сили на Украйна са на руска територия. Засега основните новини по темата идват от руска страна и проверката им отнема дни.

Но се появиха снимки, които показват поне част от историята. На тях се виждат разрушения на руски селища и хора, които се евакуират. Видеоклипове пък показват как украински войници превземат руски села.

Горяща сграда в руския град Суджа. Снимката е направена на 7 август 2024 г. след навлизането на украинските войски в Курска област.

Украйна навлезе в Курска област на 6 август, две години и половина след като Русия нападна съседната си страна. През този период войната изцяло се води в Украйна, където Русия унищожава цели градове и е завзела 18% от територията. В последните месеци украински доброволци от руски произход извършиха няколко единични рейда в руска територия. Те ги извършваха, за да покажат колко слабо охранявана е руската граница.

Сега става дума за трансгранична операция на официалната украинска армия.

Украинските сили твърдят, че са превзели редица населени места в Курска област, като се появиха клипове, на които се твърди, че се вижда как войските превземат административни сгради в селата Свердликово и Пороз, а за интензивни боеве се съобщава в Суджа, град с население около 5000 души.

В село Гуево украински войници са заснели как свалят руското знаме от административна сграда.

Снимки, чиято геолокация е потвърдена, показват, че към събота вечерта Украйна е удържала своите позиции в руската област и е напреднала още, пише американският Институт за изследване на войната.

По данни на руското издание „Агентство“ (днес в изгнание) в неделя Украйна е държала под свой контрол около 650 кв. км (спрямо 430 кв. км към петък).

Покажете още

Москва мобилизира резервни войски, авиация, танкове, артилерия и безпилотни самолети в опит да отблъсне нападението, което изненада руските власти. Въпреки тези усилия обаче на 11 август Русия призна, че Украйна е успяла да проникне на нейна територия на разстояние до 30 км в някои райони.

Същевременно снимки, анализирани от BBC Verify, показват, че Русия изгражда нови отбранителни линии близо до ядрената електроцентрала в Курск. Украинските сили в община Колодез са били на 50 км от съоръжението.

На този кадър от видеозапис, заснет на 7 август 2024 г., се виждат разрушени сгради в град Суджа след офанзивата на украинските войски в Курска област, Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски вече косвено потвърди напредъка на украинските сили в Курск, като на 10 август каза, че е "получил няколко доклада от главнокомандващия [Олександър] Сирски относно фронтовата линия, нашите действия и стремежа да се пренесе войната на територията на агресора".

Служители на руското Министерство на извънредните ситуации помагат на жители на Курска област да се евакуират в Орлов, Русия, 9 август 2024 г. В повечето населени места жителите се оплакват от това, че са били принудени сами да организират евакуирането си.

В същия ден руските медии съобщиха, че повече от 76 000 цивилни граждани са били евакуирани от граничните райони. Два дни по-късно Москва нареди още евакуации и в други региони, граничещи с Украйна.

Губернаторът на югозападната Белгородска област Вячеслав Гладков написа в Телеграм, че на 12 август властите са преместили жителите на Краснояружския район на "по-безопасно място" поради "активността" на украинските сили в района.

Покажете още

В Москва Министерството на отбраната на Русия съобщи, че нейната противовъздушна отбрана е прихванала 11 безпилотни самолета, които Украйна е изстреляла през нощта на неделя срещу понеделник и които са били насочени към западната част на Курска област.

Противовъздушната отбрана е унищожила и пет украински дрона над Белгородска област и два над Воронежка област, съобщи министерството в понеделник. Министерството обаче не съобщава колко общо дрона е изстреляла Украйна.

Kолона от камиони на руската армия, повредени от обстрела на украинските въоръжени сили на магистралата в Суджански район, Курска област, Русия, 9 август 2024 г.

Тези съобщения на Москва не могат да бъдат проверени.

Офанзивата на Украйна в руска територия започна във вторник, 6 август. Информацията за настъплението е оскъдна, като първоначално идваше от руски източници.

Украинският президент Володимир Зеленски вече потвърди, че Украйна е навлязла на руска територия, за да "възстанови справедливостта" и да окаже натиск върху въоръжените сили на Москва.

Вижте също Как Украйна навлезе в Русия