Три минути: Още една крачка към независимост от Русия. Има ли “ново начало” и в БСП

Евродепутатът Кристиан Вигенин, кандидатът за депутат Евгени Минчев и председателят на БСП Атанас Зафиров при откриването на кампанията в София, 28 септември 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • ЕС ще плаща на антиевропейски партии
  • Как ще отговори Иран
  • Иън Макшейн и неговите злодеи

Терминалът за втечнен газ в гръцкото пристанище Александруполис заработи. Българската държава притежава 20% от него. Терминалът ще позволи на България да внася природен газ от различни източници. Това е от ключово значение, след като Русия спря доставките на природен газ за България през 2022 г.

Лена Бориславова и Явор Божанков от ПП-ДБ изпратиха сигнал в прокуратурата срещу депутати от “Възраждане” и ИТН “за извършени престъпления против личността и Републиката”, съобщават колегите в “Офнюз”. Става дума за среднощния саботаж на заседанието на парламента, извършен от депутати на Костадинов и Трифонов. Може да си припомните колко точно милиарда губи България от този случай.

Преди изборите на 27 октомври

Томислав Дончев каза, че след изборите ГЕРБ ще направи “и невъзможното”, за да има “нормално” правителство, дори „с цената на всякакви самоувреждащи компромиси“ за партията.

А “Възраждане” вече е част от новата европейска партия “Европа на суверенните нации”, рамо до рамо с “Алтернатива за Германия”. Те може да не харесват ЕС, но ще получават европейски пари за партийната си дейност.

Помните ли как преди две години ИТН настояваше техният депутат Любомир Каримански да стане шеф на БНБ? Тогава той не стана шеф, но сега президентът Румен Радев го назначи в управителния съвет на централната банка.

Ако ви интересува експертен коментар за българската политика в момента, гледайте интервюто на Генка Шикерова с проф. Огнян Минчев, според когото и Радев, и Борисов, и Пеевски се стремят да вземат цялата власт за себе си. Може да слушате разговора и в Spotify.

Какво означава победа за Украйна?

Бившият премиер на Нидерландия Марк Рюте встъпи в длъжност като генерален секретар на НАТО с обещание алиансът да продължи подкрепата си за Украйна.

Следващите месеци може да бъдат решаващи за войната в Украйна. И може би ще подскажат развръзката. Но Украйна и подкрепящите я западни държави нямат ясна идея какво за тях би било успех във войната. Стефан Попов обяснява защо това е проблем.

International Armored Group откри първия си завод в България за бронирани автомобили по стандартите на НАТО. Фабриката е в Бургас, а инвеститор е българинът д-р Антон Стефов, съобщават колегите в “Медиапул”.

Казват за него, че запазва оптимизма си дори в най-трудните моменти. А такива в неговия мандат като президент на САЩ не липсват - той трябва да се справя с последствията от войната във Виетнам, петролното ембарго и със заложническа криза. Той е Джими Картър, който на 1 октомври стана на 100 години. Не пропускайте разказа на Никола Кръстев за него.

Абонирайте се за този бюлетин. Препратете го на приятели, за да се абонират и те.

Как ще отговори Иран

Конфликтът им доведе до смъртта на хиляди хора само за седмица. Израел уби лидера на Хизбула, а Хизбула продължава да изстрелва ракети срещу Израел. Но тази вражда не е отскоро - прочетете защо воюват Израел и Хизбула.

Иран подкрепя Хизбула и сега светът очаква техния отговор. Във вторник вечерта Техеран изстреля десетки ракети, които бяха свалени от Тел Авив. Какви обаче са възможностите пред Иран и какъв може да бъде ответният удар - имаме отговорите.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Човек на деня

Той влиза в шоубизнеса, когато е на 20 години. Обича да играе злодеи. Иън Макшейн цял живот се бори с пороците, но накрая побеждава и последния. Той навърши 82 години и е човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров