"В локва или от кал, или от кръв". Руската прокуратура поиска още 20 години затвор за Навални

Руският опозиционер Алексей Навални

Прокуратурата в Русия поиска още 20 години затвор за опозиционния политик Алексей Навални по обвинения, включващи екстремизъм, предадоха световните агенции.

Навални вече излежава 11-годишна присъда за нарушаване на условията за предсрочно освобождаване, измама и неуважение към съда. Той и неговите поддръжници настояват, че арестът и лишаването му от свобода през 2021 г. са били политически мотивирани.

През юни руският опозиционер беше изправен пред нов съдебен процес по обвинения в екстремизъм. Делото се занимава с организацията на Навални - Фонда за борба с корупцията, който беше обявен за "екстремистки" през 2021 г, а дейността му беше забранена.

"Обвиняват ме в подбуждане на омраза към представители на властта и специалните служби, съдии и членове на партия "Единна Русия". Не, не подбуждам към омраза. Просто помня, че човек има два крака: съвест и интелект", каза Навални в заключителната си реч пред съда в четвъртък.

"Ще продължавам да се боря срещу това безскрупулно зло, което нарича себе си "държавната власт на Руската федерация", добави той, цитиран от екипа си.

По-рано в Телеграм опозиционерът публикува изявление, в което остро критикува руското правителство, като написа, че Русия "се върти в локва или от кал, или от кръв, със счупени кости, с бедно население, което е ограбено, и [с] десетки хиляди от онези, които загинаха в най-глупавата и безсмислена война на 21-ви век".

Вижте също "Как Путин се разправя с критиците си". Екипът на Навални показва копие на килията му в Европа

Новият процес срещу Навални започна през юни в наказателната колония, в която е затворен - във Владимирска област на около 260 км източно от Москва. Руската държавна информационна агенция ТАСС цитира адвокат, който казва, че окончателната присъда по делото ще бъде обявена на 4 август.

През 2020 г. Навални едва оцеля след опит за убийство с нервнопаралитичното вещество Новичок. Той обвини за нападението руския президент Владимир Путин. Кремъл отрече да е свързан със случилото се.

След лекуване в германска болница Навални се завърна доброволно в Русия, където веднага беше арестуван и осъден на общо 11,5 години затвор по стари обвинения в мошеничество и неуважение на съда.

През юни 2022 г. той беше преместен от колония с общ режим в колония със строг режим. Опозиционерът и сътрудниците му смятат наказателното преследване за политическо.

Вижте също "Публични изтезания". Как Саакашвили и Навални бавно умират в затвора