Русия задържа журналист на Форбс заради споделяне на чужда публикация за войната

Задържан протестиращ развява руското знаме от вътрешността на полицейски автобус по време на неразрешен митинг с искане да независими и опозиционни кандидати да могат да се кандидатират на местните избори, Москва, 27 юли 2019 г.

Руското издание на американското списание Форбс съобщи в петък, че журналистът му Сергей Мингазов е задържан по подозрение за разпространение на "неверни" новини за руската армия.

Мингазов е редактор на новини в руското издание на Форбс. Причината за задържането е била публикация в личния му канал в Телеграм, в която е споделил чужд текст.

Вижте също "Да изляза оттук жива и здрава." Журналистката Алсу Курмашева от Радио Свобода след 6 месеца в руски затвор

Новината идва на фона на руската агресия в Украйна и засилената цензура в по отношение на войната. Разпространението на "неверни" новини за инвазията е част от Наказателния кодекс в Русия, където многократно са задържани хора, използвали думата война вместо израза "специална операция", който Кремъл налагаше допреди няколко седмици.

Адвокатът на Мингазов - Константин Бубон, казва, че клиентът му се намира в център за задържане в източния град Хабаровск. Към момента няма контакт с журналиста.

Бубон впоследствие уточни, че Мингазов е бил задържан за споделяне на публикации за предполагаеми военни престъпления, извършени от руски войници в украинския град Буча.

През март 2022 г. градът беше под руски контрол. След изтеглянето на руските сили Киев съобщи за множество убити цивилни в града. Москва отхвърли обвиненията към руската армия.

Би Би Си пише, че преди работата си във Форбс Мингазов е сътрудничил също на „Ведомости“ и „Комерсант“. Също така е бил кореспондент на руската информационна агенция ТАСС в Хабаровск.

В края на 2023 г. беше задържана и журналистката Аслу Курмашева от Радио Свободна Европа. Тя е обвинена, че не се е регистрирала като "чуждестранен агент", както и в разпространяване на "неверни" сведения за руската армия, наказанието за което е до 10 години затвор. През февруари Русия обяви Радио Свободна Европа за нежелателна организация.

Същата година беше задържан и журналистът от американското издание "Уолстрийт Джърнъл" - Еван Гершкович по обвинения в шпионаж, които и той, и вестникът категорично отричат.

Вижте също Кой е отговорен за убийствата в Буча