Как Русия вербува затворнички за войната си срещу Украйна

Служителки в затворa Нижни Тагил, Русия, по време на обучение на командоси през 2015 г.

Около 1000 жени са изведени от руските затвори, където излежават присъдите си. Москва ги е изпратила на фронта в Украйна. Някои са загинали, други вече са се върнали у дома. Първите съобщения за това се появиха още през 2022 г., но сега вече знаем нещо по-конкретно. RFE/RL говори с оцелелите.

Доскоро Елена* излежава присъда за престъпления, свързани с наркотици, в затворническа колония в района на Липецк в Западна Русия. През лятото на миналата година обаче напуска предсрочно затвора - записва се в руската армия, за да се бие в Украйна.

"Нямам никакво специално образование. Работила съм просто като продавачка няколко години", разказва тя.

"Не поискаха нищо [по време на вербуването]. Провериха само възрастта и здравното ми състояние и след това ме записаха като снайперистка. Пълен майтап! Никога не бях държала пистолет в ръката си", добавя жената.

Трапезария в женската наказателна колония № 2 в Уляновка, Северозападна Русия. Около 50 затворнички от този затвор са подписали договор за присъединяване към въоръжените сили на Русия в Украйна.

Елена се съгласява да говори пред Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL) едва след дълго убеждаване. Казва, че не иска да преживява наново спомените си.

Тя е една от около 1000 жени затворнички, за които се смята, че са били изпратени от руските власти да служат в Украйна. Според правозащитни организации Кремъл е стартирал тази програма през 2022 г. Към момента тя е изоставена.

Затворът в Уляновка, откъдето около 50 жени са подписали договор за служба в Украйна (архивна снимка)

Още през юли 2022 г. започнаха да се появяват съобщения за затворници, вербувани от руската паравоенна групировка "Вагнер", които се бият в Украйна. Било им е предложено заплащане, както и амнистия след 6 месеца на фронта.

По-късно основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа миналата година, потвърди информацията.

Вижте също "Почти свободен". Как един затворник е вербуван да се бие и да умре в Украйна

Самата Елена разказва, че така и никога не стига до фронтовата линия в Украйна.

"Озовах се като медицинска сестра за поделение в Донецка област. Сега си мисля, че съм извадила късмет, защото чух, че много [жени от моя затвор] вече са мъртви", казва Елена.

"Извадих късмет и че ме освободиха. Имах да излежавам още 5 години от присъдата си", добавя тя.

По думите ѝ тя не е получила никакво военно обучение и не знае дали някоя от другите жени, изпратени в Украйна с обещания за позиции като снайперистки или пилоти на самолети, изобщо са преминали обучение.

"Най-вече трябваше да готвя и да отблъсквам любовните настъпления на войниците", разказва Елена.

Вижте също "Той се смята за герой". Затворници от "Вагнер" се връщат от фронта и сеят страх

"Дори здравите мъже мрат като мухи"

Приятелка на друга жена затворничка, вербувана за войната на Русия срещу Украйна, разказва и че мнозинството от доброволките, записали се към армията, са били с различни зависимости - към алкохола или наркотиците.

"Осъзнавате ли какви хора са това? Това са тежки наркомани, това са крадци", казва тя пред RFE/RL.

"Казах на приятелката ми: „Разбираш ли за какво се записваш? Там ще бъдеш пушечно месо. Дори здравите мъже мрат като мухи в Украйна. Защо ти е да ходиш?!", добавя още тя.

Жени шият дрехи в затвор в Московска област през март 2022 г.

Според нея основната мотивация на вербуваните жени, които познава, са били парите.

Елена, чиято присъда е заменена след службата ѝ в Украйна, обаче казва, че на затворничките е платено по-малко, отколкото им е било предложено първоначално. По думите ѝ при подписването са ѝ казали, че еднократно ще получи половин милион рубли (5600 долара), а след това ще взима по 200 000 рубли (2240 долара) всеки месец.

В действителност обаче Елена е получавала само около 100 000 рубли месечно, а бонусът при подписване също е бил около половината от обещаното.

Казва обаче, че измамата относно парите е била най-малката ѝ грижа.

"Не бях ядосана, бях уплашена. Просто се надявах да мога да се измъкна жива. Бях се фокусирала върху това", споделя тя.

"Беше ужасяващо, всички тези пияни хора и щуротии. Но с докарването на поредната партида [ранени], виждах, че хората в тази ситуация наистина са в някакъв ад", казва Елена.

Архивна снимка от 2017 г. на жена в контролирания от Русия Донецк, която участва в тест за квалификация.

Договор с неизвестно съдържание

Елена казва, че за разлика от нея повечето жени, вербувани за войната в Украйна, така и не са могли да прочетат предложените им договори, докато още са били в затвора. Договорите често са им били представяни едва след извеждането им от територията на наказателните колонии.

Затова и в мнозинството от случаите след времето, прослужено в Украйна, жените са били връщани в затворите си, за да доизлеждат присъдите си.

"Събираха ги всичките, натъпкваха ги във вагони и ги откарваха нанякъде, където подписваха договорите. Те не знаят условията [в договора], защото нямат време да ги прочетат. Докато разберат, че няма да получат предсрочно освобождаване, вече е твърде късно", казва Елена.

Руски доброволци се возят на бронетранспортьор в района на Донецк през ноември 2023 г.

Осем процента жени

По думите ѝ въпреки че вече е широко известно, че службата на фронта няма да бъде последвана от помилване, много осъдени жени все още са готови да се запишат в армията.

Днес в руските наказателни колонии има около 400 000 затворници, като 8% (около 32 000) от тях са жени.

Правозащитници, които работят с лишени от свобода, потвърждават, че въпреки че Министерството на отбраната на Русия е набирало жени, съгласни да се бият на фронта, те така и никога не са били изпращани там.

"Техният експеримент – да изпращат жени на фронта – беше меко казано провал", казва Марина, правозащитничка, за инициативата на Кремъл.

"Появата на жените не допринесе изобщо за дисциплината. Те вече имаха достатъчно проблеми на фронта с мъжете затворници, които пиеха и взимаха наркотици", допълва тя.

Друга правозащитничка отбелязва, че последното вербуване на затворнички е било през септември 2023 г. Това се е случило в колония в Ленинградска област на Русия.

"Три месеца стояха настанени отделно и им беше обещано обучение, но не се знае дали това се е случило. В крайна сметка те никога не бяха изпратени никъде да служат", казва тя.

*БЕЛ. РЕД.: Имената на хората в тази история са променени, за да защитят самоличността им след като Русия сложи на RFE/RL етикета на „нежелана организация“.

Вижте също Как бивш наемник от "Вагнер" беше арестуван за масово убийство в Карелия