"Голяма грешка". Русия забрани над 80 европейски медии, включително българските "Медиапул" и "24 часа"

Журналистически микрофони на фона на знамето на Европейския съюз. Снимката е илюстративна.

Русия забрани на територията си 81 медии, базирани в Европейския съюз (ЕС), съобщиха световните агенции във вторник вечерта. В забранителния списък попадат и две български медии - „Медиапул“ и „24 часа“.

Новината идва, след като през май тази година ЕС отне правата за излъчване в блока на четири руски информационни канала - РИА „Новости“, „Известия“, „Российская газета“ и „Гласът на Европа“. Според ЕС те са „пропагандни мрежи, свързани с Кремъл“, които разпространяват дезинформация за войната на Русия срещу Украйна.

Вижте също От кривите краставици до реален риск за сигурността. Как работи дезинформацията

Новата забрана на европейски медии в Русия идва в отговор на ограниченията, наложени от ЕС, съобщи руското външно министерство.

Кои са забранените медии

Сред 81-те медии, които влязоха в забранителния списък, са Агенция „Франс прес“ (АФП), германските „Дер Шпигел“ и „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, френските „Монд“ и „Либерасион“, испанското издание „Ел Паис“, австрийската държавна телевизия.

Медиите са базирани в общо 25 от 27-те страни членки на ЕС. Единствените държави, в които няма медии, забранени от Русия, са Хърватия и Люксембург.

В много европейски страни забранените от Русия медии са обществени. Често става въпрос за национални телевизии, включително във Франция, Италия, Гърция, Испания, Ирландия, Малта, Нидерландия, Португалия, Чехия, Швеция и Естония.

В съседната на България Румъния са забранени и трите национални телевизионни канала.

В България обаче няма нито една забранена телевизия. Българските медии в руския списък са уебсайтовете „Медиапул“ и „24 часа“.

Главната редакторка на „Медиапул“ Стояна Георгиева публикува позиция на сайта на медията, в която пише, че „жестоката цензура и преследването на всеки по-независим глас вътре в Русия, са съпроводени с мащабна и щедро финансирана кампания на руските власти за завладяване на общественото мнение в демократичния свят“.

Според Георгиева включването на „Медиапул“ в забранителния руски списък „лишава читателите на руска територия от един професионален и качествен източник на новини и анализи за войната на Русия в Украйна“.

„24 часа“ също разкритикува руския списък, но и действията на ЕС срещу Русия: „Москва прави голяма грешка. Брюксел също, включвайки медиите в поредната порция санкции срещу [руския президент] Владимир Путин. Грешка прави всеки, който забранява достъп до телевизии, сайтове, радиа, вестници“, пише в сайта на медията.

Какво каза Русия

Министерството на външните работи на Русия обвини забранените европейски медии, че „системно разпространяват неточна информация“ за руската инвазия в Украйна, която Москва нарича специална военна операция.

„Руската федерация нееднократно е предупреждавала на различни нива, че политически мотивираният тормоз над местни журналисти и необоснованите забрани на руски медии в ЕС няма да останат без отговор“, пише в изявлението на руското външно министерство.

То определя забраната на европейски медии като „огледална и пропорционална контрамярка“ на спирането на достъпа до руските информационни канали в ЕС.

Какво всъщност означава забраната

Заместник-председателката на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова нарече новата забрана на европейски медии в Русия „абсурдна ответна мярка“.

Тя разкритикува „непрекъснатото нарушаване на свободата на медиите от страна на Кремъл“ и каза, че „пропагандните издания, финансирани от Русия за разпространяване на дезинформация като част от руската военна доктрина, не приличат на независими медии“.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза, че този ход е още един знак за репресиите на руското правителство срещу журналистиката.

Откакто Москва започна пълномащабната си инвазия срещу Киев, в Русия са блокирани над един милион уебсайта, включително социалните платформи Фейсбук, Инстаграм и Екс (бившия Туитър). Спрян е и достъпът до редица независими медии, включително Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Независимите руски медии спряха работа или се преместиха извън територията на Русия. Бяха задържани много журналисти, работещи за западни информационни канали, включително Алсу Курмашева от RFE/RL и Еван Гершкович от Уолстрийт джърнъл.

Your browser doesn’t support HTML5

Волгин, Йончева, Григорова. Кои ще сa проруските евродепутати от България