Русия съобщи за нападения с дронове в центъра на Москва и в Крим и обвини Украйна

Поражения от предполагаемата атака с дронове в Москва

Русия съобщи за нападение с дронове в центъра на столицата Москва сутринта в понеделник и обвини армията на Украйна за предполагаемата атака. В същия ден назначените от Русия власти в незаконно анексирания полуостров Крим обвиниха Украйна за атака с дронове срещу склад за боеприпаси.

Киев до момента не е коментирал нито един от двата случая.

Кметът на руската столица Сергей Собянин каза в понеделник, че дДва дрона са ударили сгради в Москва. По думите му са засегнати нежилищни сгради, а атаката се е състояла около 4 часа сутринта местно време. Собянин добави, че “няма сериозни щети или жертви”.

Руски държавни медии съобщиха, че отломки от дрон са намерени на около два километра от сградата на руското министерство на отбраната.

Според руската държавна агенция ТАСС единият от дроновете е паднал на Комсомолския проспект, а другият е засегнал бизнес център на проспекта “Лихачов”. И двата района са затворени за движение според държавните медии.

Самото министерство на отбраната съобщи, че дроновете са били свалени и обвини украинската армия за удара.

По-късно в понеделник назначените от Русия власти в незаконно анексирания полуостров Крим обвиниха Украйна за атака с дронове срещу склад за боеприпаси. Проруският губернатор Сергей Аксьонов съобщи за щети по сграда в Джанкой, където има руска военновъздушна база.

Министерството на отбраната на Русия твърди, че Украйна е нападнала полуострова със 17 дрона през нощта срещу понеделник. Посочва се още, че безпилотните самолети са свалени и че няма жертви.

Предполагаемите атаки в Москва и Крим идват ден след като руски ракетен удар засегна историческа катедрала в украинския град Одеса. При нападението беше убит един човек, а 22 бяха ранени. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че за тази “терористична атака” срещу Одеса ще има “възмездие”.

Украинската армия до момента не е коментирала обвиненията на Русия за атаката с дронове в Москва сутринта на 24 юли. Киев досега не е поемал отговорност за никакви атаки на територията на Русия.

Руската армия атакува Украйна на 24 февруари 2022 г. и оттогава войната се води изцяло на територията на Украйна. Хиляди украински цивилни са убити, а над 6 милиона са принудени да напуснат домовете си.

Русия и преди е обвинявала Украйна в атаки с дронове срещу Москва, но до Киев отрича да има нещо общо.

Вижте също "Оставили са ни да ни унищожат". Как живеят руснаците в граничния град Шебекино