"Искахме да изкараме малко бързи пари". Как Русия вербува украински деца, за да подпалват военни автомобили

Разследване на Радио Свободна Европа показва как руските служби вербуват украински деца, за да подпалват военни автомобили в Украйна срещу пари. Колаж.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия набира украински деца, които подпалват военни автомобили в Украйна срещу пари. Това показа разследване на украинската редакция на Радио Свободна Европа (RFE/RL), публикувано на английски език в сряда.

Новината идва повече от две години и половина след началото на пълномащабната инвазия на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г. През последните месеци руските сили отбелязват напредък на източния фронт в нападнатата страна.

Вижте също Зимата идва, на фронта е тежко, в САЩ има избори. Това ли е най-трудният момент за Украйна

RFE/RL разговаря с няколко деца в тийнейджърска възраст, от които ФСБ е поискала да подпалват автомобили и друга държавна собственост в Украйна, за да получат пари.

Разследването включва записан разговор между 12-годишно момче и представител на ФСБ с инструкции как се осъществяват палежите.

„Пет минути работа. Поливаш го, подпалваш го, снимаш го и бягаш“, казва представителят на руската служба.

На въпрос от момчето трябва ли подпалените автомобили да са само военни, човекът от другата страна отговаря, че не е задължително. Необходимо е колите или да са в зелен цвят, или да имат кръстове и черни регистрационни номера.

RFE/RL се среща и със 17-годишен тийнейджър, който е в ареста заради палеж.

„Не го бяхме планирали. Случи се толкова бързо. Искахме да изкараме малко бързи пари“, разказва момчето пред украинската служба на RFE/RL.

Пред медията друго момче на 14 години казва, че за подпалването на два автомобила е получило общо 1870 долара.

До момента украинските власти са арестували над 100 души, за които се предполага, че стоят зад подобни палежи на коли.

Според Артьом Дехтяренко, говорител на службата за сигурност на Украйна, Русия се опитва да създаде изкуствено впечатление, че палежите се извършват от обикновени украинци, докато всъщност за тях плащат руските служби.

Разследването предизвика заплахи

За пръв път разследването беше публикувано миналия вторник в украинския сайт на RFE/RL. В дните след това журналистките зад него бяха споменати в заплашителен имейл, изпратен до редица институции в Украйна.

В понеделник училища, фирми, посолства, хотели и медии в Украйна бяха евакуирани заради получени имейли със заплаха за терористична атака.

В имейлите бяха споменати имената на журналистките от RFE/RL Ирина Сисак и Валерия Ехошина, както и на Юлия Химерик - журналистка на свободна практика. И трите са авторки на разследването за вербуването на украински деца от руските служби.

След претърсване на по-голямата част от засегнатите от имейлите места, представители на украинската полиция казаха, че не са открили никакви взривни устройства.

Впоследствие стана ясно, че заплашителните имейли са били изпратени от човек, който се представя като член на „терористична група“, чието име съвпада с това на антиукраински канал в приложението Телеграм. Каналът разпространява призиви за подпалване на автомобили на украински военни.

Украинската служба на RFE/RL е установила, че човек със същото име като подателя на имейла живее в окупирания от Русия полуостров Крим и има руски паспорт. Редакцията не разкрива името му от съображения за сигурност.

„Няма да позволим да бъдем сплашени. Заставаме зад нашите репортери, които ще продължат да предоставят новини на украинската аудитория без страх“, каза президентът на RFE/RL Стивън Капус в отговор на заплахите.

Вижте също "Напът съм да загубя дома си". Първо ги прогониха, после докараха заселници, накрая им взимат и имотите