Счупени стъкла, хора в носилки. Как изглежда старческият дом в Суми, ударен от руска ракета

Полицейски служители евакуират пациент от дома за възрастни хора в Суми, Украйна, поразен от руски военен удар, 19 септември 2024 г.

Руски въздушен удар е поразил дом за възрастни хора в украинския град Суми в четвъртък, съобщи украинската редакция на Радио Свободна Европа.

Ракетата частично е разрушила сградата. Убита е една от жените, настанени в дома, а други 13 души са били ранени. Всички пострадали са възрастни хора.

Новината за руската атака идва на фона на продължаващата вече повече от 2 години и половина пълномащабна руска инвазия в Украйна. Въпреки доказателствата за противното, Москва твърди, че не атакува целенасочено цивилни, а само военни обекти в Украйна.

Спасители изнасят жена, настанена в дома за възрастни хора в Суми, ударен от руска ракета, 19 септември 2024 г.

Сега областното военно управление в Суми обвини руските войски, че умишлено са ударили пансиона с управляема авиационна бомба.

"Русия не може да не е знаела, че този пансион за възрастни хора не е военна база, нито военно съоръжение", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в обръщението си в четвъртък вечерта.

Руското министерство на отбраната не е коментирало удара.

Медицински екипи пренасят ранена жена, която е била настанена в дома, в линейка, 19 септември 2024 г.

Снимки от поразения старчески дом показват последствията от удара. Към момента на атаката в него е имало 221 пациенти и 60 служители, съобщиха от Сумската областна прокуратура.

Разрушенията в дома, 19 септември 2024 г.

Служители на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна са успели да евакуират 147 души от поразената сграда.

Част от хората, настанени в дома, са изнесени от ударената сграда.

Много от хората, които са живеели в пансиона, са били приковани към легла.

Последствията от руския удар

Сумската област на Украйна граничи с Курска област на Русия, на чиято територия части на украинските въоръжени сили навлязоха на 6 август. Една от целите на тази операция е защитата на Сумска област от евентуална атака от страна на Русия, каза президентът на Украйна Владимир Зеленски.

В същото време, след като украинската армия проби в района на Курск, интензивността на обстрела се увеличи значително.

По-рано Сумската областна администрация обяви задължителна евакуация на 23 населени места, където живеят общо около шест хиляди души. В началото на месеца в Суми сиропиталище и рехабилитационен център също бяха обстрелвани с ракети.

Преди ден градът почти напълно остана без ток след руски удар по енергийно съоръжение.

Вижте също Войната: ЕС отпуска заем до 35 млрд. евро на Украйна. Парите са от замразени руски активи