"В Мариупол се плащат супер заплати". Защо руснаци изкупуват имоти в разрушения град

Русия предлага изгодни лихви, добри заплати и помощи за обзавеждане на руснаците, които се преселят в Мариупол

Руснаци купуват апартаменти, къщи и парцели в окупирания Мариупол. Това разказва руското издание "Папер". Журналистите от медията разговаряха с хора, които искат да инвестират в жилища в Мариупол, въпреки разрушенията, които градът претърпя от бомбардировките на руската армия и броя на хората, които загинаха там.

Руската армия почти заличи Мариупол в началото на войната в Украйна. По оценки на ООН до 90 % от многоетажните жилищни сгради в града са разрушени или повредени. В града са открити и над 10 хил. нови гроба в края на 2022 г., според журналисти от Асошиейтед прес. Според украинските градски власти повече от 22 хил. жители на Мариупол са загинали следствие на военните действия в града. И това не е окончателната цифра.

Вижте също Мариупол. Как за няколко дни изчезна цял град

Руските строители, които възстановяват повредените жилища в Мариупол, казват, че изпреварват графика. В рускоезичната версия на YouTube има много видеоклипове за жилищата в Мариупол – от едната страна на пътя са почернели от обстрел сгради, а от другата - новопостроени.

В руските реклами се показва възстановяването на Мариупол и възможностите за по-добър живот край морето

Микрорайон „Невски“ се превърна в визитна картичка на окупирания Мариупол. Построен е от Военностроителната компания на руското Министерство на отбраната. Тук демонстративно беше докаран на посещение руския президент Владимир Путин.

Вижте също "Сега имаш всичко". Путин изненадващо посети Мариупол

Олеся от Омск казва, че купуването на апартамент в Мариупол е добра инвестиция. „Някой ще го намери за странно, но аз вярвам в развитието на града. Под крилото на Русия той има голямо бъдеще. Мисля, че в бъдеще ще стане популярно място за отдих и туризъм. Той е от голямо значение за страната ни. Град - герой“, казва Олеся.

Нов квартал в Мариупол

Ирина от Красноярск разказва за мечтата си да живее край морето пред изданието „Бумага“: „Семейството ми и аз започнахме да търсим жилище в Мариупол, защото искаме да живеем край морето, на екологично място. Също така в Мариупол има все още доста евтини недвижими имоти и по-атрактивни оферти за заплати за моя съпруг, който работи като електротехник. И средата в града е много по-добра, отколкото в Красноярск".

Няма как да бъде проверена каква е историята на имотите, които се предлагат в Мариупол. Не е ясно дали тези апартаменти са незаконно иззети или самите жители на Мариупол продават жилища. Въпреки това понякога в рекламите пише: „къщата не е повредена от бомбардировките“.

Вижте също Кои висши руски командири изчезнаха след бунта на Пригожин

Малка къща край морето

Тухлена дървена къща на морето, с гараж и градина, в края на май струва 45 хил.долара. В края на юни има обява за обзаведен тристаен апартамент в Централен район на града с площ 62,5 кв. метра. Цената е 60 хиляди долара. Апартаменти с приблизително същата площ в руските крайбрежни градове, например в Геленджик, струват около 90 хил. долара или 50 на сто по-скъпо.

Мариупол се възстановява от фирма, свързана с руския милиардер Алексей Репик.Антикорупционният проект Scanner го описва като „милиардер, който прави пари от държавни поръчки в бомбардирания Мариупол, въпреки че самият той предпочита да живее в Съединените щати.“ След началото на пълномащабна война в Украйна Репик се е укрил като собственик на компанията, за да не попадне под санкции.

Съветникът на избрания кмет на Мариупол Петр Андрюшченко каза пред телевизия “Настоящее время”, че през февруари Путин е стартирал ипотечна програма специално за недвижими имоти в Мариупол. „Срещу смешни лихви и период от двадесет години дават пари за жилища в строеж и жилища, които ще се строят. От около декември миналата година рекламата за тази ипотека стартира в руските региони“, каза Андрюшченко.

В края на февруари и началото на март в града са разпределени около 142 терена за строителство.

„Половин Русия знае, че в Мариупол се плащат супер заплати, такива не се дават никъде, дори в Москва, така че московските гастарбайтери спокойно избягаха от Москва и Петербург директно в Мариупол“, каза Андрюшченко.

В рекламите за Мариупол не се се показват разрушения, а няколко новопостроени къщи. „Предлагат им ново жилище за смешни пари плюс 100 хиляди рубли (около 1117 долара) от държавата като компенсация за закупуване на мебели. В Youtube могат да се видят много видеоклипове, които не показват разрушения, а нов и спокоен град.

Според Андрюшченко това са недействителни сделки. „Това няма правни последици за нас. Това значи, че, ако в моя порутен или разрушен апартамент живее някакъв условно руснак, ще го изхвърля на улицата като се върна“.

"Цивилни окупатори"

Според Андрюшченко в Мариупол вече живеят над 40 хил. руснаци. „Това са тези цивилни окупатори, които мисля, че ще останат, ако градът не бъде деокупиран. И растат. Това е тенденцията“. По думите му града все още има около 80 хил. украинци, но тенденцията е към напускане. „Градът е абсолютно маргинализиран. Русия постигна това, което искаше. Един нормален човек няма какво да прави там, защото хората си тръгват“, каза Андрюшченко.

Вижте също Как Русия безуспешно се опитва да възстанови Мариупол, след като го унищожи

Микрорайон „Невски“ се превърна в визитна картичка на окупирания Мариупол. Построен е от Военностроителната компания на руското министерство на отбраната. Тук демонстративно беше докаран на посещение руския президент Владимир Путин.