Москва плаща повече за една седмица война в Украйна, отколкото за цяла година в повечето руски области

Последствия от руски удар в Запорожие, Украйна, 10 октомври 2024 г.

Седмичните разходи на Русия, за да води война в Украйна, надхвърлят годишните бюджети на 80% от руските области. Това изчисление, базирано на проектобюджета на Москва за 2025 г., прави The Moscow Times в своя публикация от вторник.

Новината идва, след като в края на септември руското правителство внесе в парламента проекта си за федерален бюджет. За национална сигурност и отбрана през 2025 г. са предвидени 17 трилиона рубли (183 млрд. долара) или около 41% от годишните разходи на Русия, пише американският Институт за изследване на войната.

Вижте също Зимата идва, на фронта е тежко, в САЩ има избори. Това ли е най-трудният момент за Украйна

От тези пари над 3 трилиона рубли са предвидени в графа „национална сигурност“, а повече от 13 трилиона - в „отбрана“.

Това прави около 38 млрд. рубли разходи за отбрана на ден, пише The Moscow Times. Дори и при сегашния бюджет на силите за сигурност и армията Русия харчи около 210 млрд. рубли на седмица, което надвишава бюджетите за цяла година на 80% от областите в страната.

Само 18 от общо 83 т.нар. федерални субекта на Руската федерация имат бюджети, които надхвърлят седмичните разходи за войната в Украйна. Сред тях са Москва (4,7 трилиона рубли), Санкт Петербург (1,2 трилиона рубли) и регионите с развита минна и преработвателна промишленост.

В близо една четвърт от регионите годишните бюджети са по-малки от една трета от седмичните военни разходи на Русия. А регионът с най-малък бюджет - Еврейската автономна област, харчи малко над 15 млрд. рубли годишно, или два пъти по-малко от дневните разходи на Русия за войната.

Бюджетът за 2025 г. предвижда над 14 млрд. рубли (151 млн. долара) за създаването на мобилизационен резерв на руските въоръжени сили, както и около 40 млрд. рубли (430 млн. долара) за фонд в помощ на ветераните от войната и техните семейства.

В същото време разходите на Русия за социална политика и образование ще намалеят.

През 2023 г. разходите на Москва за война бяха между три и четири пъти по-високи от тези на страните от НАТО и се равняваха на 8% от брутния вътрешен продукт.

Русия започна пълномащабната си инвазия срещу Украйна през февруари 2022 г. През последните месеци анализатори и официални лица все по-често говорят за сериозните затруднения, които Украйна изпитва на фронта, както и за овладените от руската армия населени места в източната част на страната.

От началото на войната Украйна разчита на финансова и военна подкрепа от САЩ и страните от Западна Европа, които същевременно налагат икономически санкции на Русия.

Вижте също "Бизнесът и корупцията процъфтяват". Какво разказва сръбски наемник за войната на Русия срещу Украйна