"Избира грешната страна на историята". Русия заплаши България с разплата заради съветския паметник

Говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова

Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова отправи заплахи към България. Думите ѝ бяха разпространени от посолството на Москва в София.

Новината идва на фона на започналият демонтаж на Паметника на Съветската армия (ПСА) в София във вторник. Началото на действията по преместването на паметника станаха повод за малобройни протести, към които се присъединиха представители на проруските партии БСП, „Възраждане“ и „Левицата“.

„Варварските действия на българската страна нямат оправдание и прошка“, се казва в позицията на Захарова. „България отново, както неведнъж се е случвало, избира грешната страна на историята. Самата тя ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение“, каза още тя.

Заплахата на Захарова е поредната, която руската държава отправя към България след началото на войната в Украйна. Още през март 2022 г. Москва обяви България и всички останалите страни от ЕС и Запада за неприятелски заради наложени санкции.

По-късно руската посланичка в София Елеонора Митрофанова отправи празни заплахи за затварянето на руското посолство в България. Това не се случва вече близо година и половина.

Заради атака на футболни фенове срещу ПСА и счупена плоча от монумента през август руският Следствен комитет обяви, че разследва случая, макар че в него не ставаше въпрос нито за руски граждани, нито за руска собственост.

Русия обвини България в богохулство и затвори за няколко седмици от руската църква „Св. Николай Чудотворец“ в София заради експулсирането на свещеници. Те бяха изгонени от българските власти заради "заплаха за националната сигурност".

В началото на ноември Русия изгони кореспондента на БНР в Москва, след като по-рано ДАНС съобщи, че е издала заповед за изгонването на кореспондента на вестник "Российская газета" Александър Гацак заради подозрения в шпионаж.

Вижте също "Поредната руска намеса". Какво стои зад образуваното в Москва дело за съветския паметник в София