Заради украинската офанзива. В три руски области е обявена контратерористична операция

Кадър от видео, което показва унищожен руски конвой от военни камиони в Курска област, 9 август 2024 г.

Русия въведе режим на контратерористична операция в пограничните си области с Украйна Брянск, Курск и Белгород, съобщиха руските държавни агенции в ранните часове на събота.

Тази мярка идва ден, след като руските власти обявиха извънредно положение от федерален мащаб в Курска област. Вече пети ден там се водят сражения между украински и руски военни, след като Украйна предприе мащабно сухопътно настъпление. По данни на Русия то е подкрепено от танкове, бронирани машини и артилерия. Киев все още не е коментирал случващото се В Курск.

Вижте също Как Украйна навлезе в Русия

Официално обявената причина за контратерористичната операция на руските власти е повишеното ниво на диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна.

Въведеният нов извънреден режим в трите руски погранични области включва специални мерки и ограничения, като проверка на документите на гражданите, задържане на лица, забрана за пътуване в определени райони и засилване на охраната на обществения ред.

Решението за операцията е взето от ръководителя на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников в отговор на "безпрецедентните опити на Украйна да дестабилизира обстановката в редица области", уточняват руските държавни агенции.

Сраженията между украинските и руските сили се приближиха до Курската АЕЦ в петък. Вечерта на същия ден губернаторът на областта Алексей Смирнов съобщи, че електрозахранването в град Курчатов, където се намира централата, е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху трансформаторна подстанция, предаде Ройтерс. По-късно обаче Смирнов информира, че електрозахранването в града е било възстановено.

Междувременно в социалните мрежи бяха разпространени кадри, на които се виждат бързо преминаващи по улица в Курск украински танкове. Това предизвика публикация в германския в. "Билд", която съобщи, че 80 години след Втората световна война на руска земя се появяват танкова, германско производство. В статията се уточняваше, че става въпрос за бронирани машини "Мардер".

Зам.-председателят на Съвета за сигурност на и бивш президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев реагира остро, като написа в социалната мрежа Екс, че руските власти ще направят "всичко, за да доведем новите руски танкове на Площада на републиката (пред сградата на Райстага в Берлин)".

Засега германските власти нито са потвърдили, нито са отхвърлили официално тази информация, а председателят на комисията по отбрана на Бундестага Маркус Фабер каза, че не вижда проблем в използването на германски оръжия в нападенията на руска територия, включително и на танкове "Леопард".

Украинското нахлуване в руската Курска област започна на 6 август. На нейната територия няколко пъти беше обявявана въздушна тревога. В резултат на сраженията и обстрелите там бяха евакуирани жители на местни села, на които президентът Владимир Путин обеща еднократна помощ от по 10 000 рубли (около 115 долара).

Вижте също Изгубихте ли от поглед войната в Украйна? Ето какво става там