Рускини получиха обвинения заради протест срещу мобилизацията на войници за Украйна

Жени протестират за връщането на техни съпрузи и синове от фронта в Украйна пред Министерството на отбраната в Москва през юни 2024 г.

Най-малко две жени от Русия са получили обвинения, след като са участвали в неразрешен протест пред Министерството на отбраната в Москва през уикенда. В демонстрацията участваха съпруги и майки на мобилизирани войници в Украйна. Те настояват мъжете да бъдат върнати в родината си.

Протестът в руската столица на 21 септември съвпадна с датата, на която през 2022 г. президентът Владимир Путин подписа указ за частична мобилизация на войници във непредизвиканата война срещу Украйна.

Вижте също "Най-лошите дни". Говорят жените, чиито мъже избягаха от мобилизацията

В протеста в Москва участваха около 20 жени. Те поискаха среща с министъра на отбраната Андрей Белоусов. След като демонстрантките се заканиха, че ще разпънат палатков лагер пред сградата на ведомството, полицията ги разпръсна със сила, а някои от тях бяха задържани за кратко.

Две от участничките в протеста - Анна Богатченко и Анастасия Славик, са получили обвинения за провеждане на неразрешено публично събитие, съобщи правозащитната организация ОВД-Инфо.

През октомври 2022 г. Путин обяви, че частичната мобилизация е приключила, но така и не подписа съответния указ, като публично заяви, че няма нужда от това. По-късно той обаче каза, че мобилизираните ще останат във въоръжените сили до края на конфликта.

Липсата на указ за прекратяване на частичната мобилизация позволява на властите да задържат мъжете, изпратени на фронта в Украйна, тъй като законовият режим продължава да е в сила.

Мобилизацията доведе до бягството на стотици хиляди мъже от Русия, най-вече в Казахстан, Грузия, Монголия и Турция.

Вижте също "Ще го пратят в затвора или убият". Многодетните бащи от Русия, които не трябваше да са на фронта