Руските фигуристи губят олимпийското си злато от Пекин заради допинг. То отива в САЩ

Руската състезателка Камила Валиева на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Руският отбор по фигурно пързаляне губи златния си медал от Олимпийските игри в Пекин през 2022 г. Причина за това стана дисквалификацията на Камила Валиева заради допинг. Така официално Русия остава на трето място, а златото отива при отбора на САЩ.

Новината идва след като през декември 2021 г. Валиева, даде положителна проба за забраненото вещество триметазидин. Резултатите станаха ясни след победата ѝ на Олимпийските игри. Триметазидинът е лекарство за сърце, което е забранено, защото повишава издръжливостта.

Вижте също Тя не се ръкува с опонентка от Русия и получи наказание. Сега Олга Харлан взе квота за Олимпиадата

На 29 януари базираният в Швейцария Спортен арбитражен съд (САС) потвърди четиригодишното отстраняване на Валиева за употреба на допинг, влязло в сила от декември 2021 г.

Ден по-късно от Международният съюз по фигурно пързаляне (МФС) съобщиха, че без точките, които Валиева е спечелила в отборното състезание, резултатът на Русия ѝ отрежда трето място в крайното класиране. Така на първо място се нарежда отборът на САЩ, следван от този на Япония. Заради съдебния спор медалите от състезанието така и не бяха връчени досега.

"МФС приветства решението на САС и твърдо поддържа позицията си, че подкрепата на чистите спортисти и борбата срещу допинга са с най-висок приоритет", допълниха от съюза по фигурно пързаляне.

От решението на федерацията става ясно още, че Валиева е губи и първото си място на Европейското първенство по фигурно пързаляне през 2022 г.

Руският олимпийски комитет (РОК) каза, че ще обжалва решението на МФС да лиши руския отбора от златен олимпийски медал.

"Ние не сме съгласни с тези решения - нито с решението на съда, нито с решението на федерацията. Не ги приемаме. Руският отбор винаги ще остане шампион за нас, независимо от решението, което се вземе", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Антидопинговият скандал, заради който Русия изгуби права да участва в международни състезания, започна още през 2015 г. Тогава редица институции, включително руското правителство, бяха обвинени, че са прикривали злоупотреба със забранени вещества по време Олимпийските игри в Сочи.

През 2019 г. Световната антидопингова агенция извади Русия от предстоящите събития в спорта за период от четири години. Заради това руските атлети трябваше да доказват, че не са използвали забранени вещества, преди да получат разрешение да се състезават под неутрален флаг.

Веднага след инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Международния олимпийски комитет (МОК) забрани участието на руски и беларуски спортисти в състезания, организирани под негова егида. През 2023 г. от комитета взеха решение да допуснат състезатели от Русия и Беларус на предстоящите тази година Олимпийски игри в Париж, но отново под неутрален флаг.

Вижте също Олимпийската мечта, която се превърна в кошмар. Защо олимпийка от Беларус потърси международна закрила