Пенчо Милков от БСП остава кмет на Русе с 63,2% подкрепа според 100% паралелно преброяване

Пенчо Милков

Досегашният кмет от "БСП за Русе" Пенчо Милков спечели балотажа на изборите за кмет на Русе, който се проведе в неделя.

Той е получил 63,2% от гласовете според данните от 100% паралелно преброяване на агенция "Алфа Рисърч". На второ място остава кандидатът на ГЕРБ Иван Иванов (ГЕРБ) с 32.3%.

Екзитполът на агенция "Тренд" дава подобни числа към 19 ч - 60,6% за Милков срещу 32,7% за Иванов и 6,7% гласове "не подкрепям никого".

Седмица по-рано на първи тур Милков също водеше пред Иванов - първият получи 30% от вота спрямо 15,3% за опонента му. На трето място остана Рена Стефанова от "Продължаваме промяната - Демократична България", "Спаси София" (ПП-ДБ-СС)с 10,79%. След нея беше Искрен Веселинов от "България на регионите" с 9,15%.

"Надявам се, следващия мандат да е нормален, не очаквам да е лесен. Очаквам да работя добре с общинския съвет. Тук няма озлобление и политическо напрежение", каза Милков след балотажа.

По данни на ЦИК към 16 ч. на 5 ноември избирателната активност в града е била най-ниска за страната - 15.77%.

Русе е един от малкото областни градове в страната, където през 2023 г. кандидат на БСП стигна до балотаж. В столицата Ваня Григорова, подкрепена от редица формации, включително БСП, губи с близо 6% според екзитпола на Алфа Рисърч.

Седмица по-рано на първия тур в местния общински съвет най-много съветници получи БСП - 12. Следват ГЕРБ с 9, ПП-ДБ-СС със 7, "Възраждане" - 5, „България на регионите“ - 4. "Има такъв народ" - 3, СДС - 3, Съюз на свободните демократи - 3, ДПС - 3, Граждани за Общината - 1, "Български възход" - 1.

Преди Пенчо Милков Русе беше управляван от кандидата на ГЕРБ Пламен Стоилов, който спечели местния вот през 2011 и 2015 г. Той беше подкрепян от бившия депутат и вътрешен министър от партията Цветан Цветанов.

През 2019 г. се разви случаят, известен като "Апартаментгейт", в който беше замесен Цветанов. Тогава Свободна Европа разказа как той е прибавил към активите си мезонет в столичния квартал “Изток”, при стойност на сделката на квадратен метър в пъти по-ниска от пазарната цена.

По-късно Цветанов подаде оставка като депутат и председател на групата на ГЕРБ и беше отстранен от ръководството на партията, а на местните избори в края на годината партията свали доверието си от Стоилов.

Така през 2019 г. настоящият кмет Пенчо Милков спечели с над 10% разлика пред новата кандидатка на ГЕРБ Диана Иванова.

Вижте също Кое е вярното: Имало ли е риск за манипулиране на машинния вот