Едновременно в сряда сутрин. Президент и три партии критикуват кандидата за столичен кмет Васил Терзиев

От ляво надясно: Румен Радев, Костадин Костадинов ("Възраждане"), Бойко Борисов (ГЕРБ), Тошко Йорданов (ИТН). Колаж.

Президентът Румен Радев смята, че кандидатът за кмет на София Васил Терзиев „ще предаде (…) родината си“. В изявление пред медиите Радев се аргументира с това, че Терзиев е „човек, който предава родителите си“.

Кандидатурата на Терзиев беше издигната на 27 юни от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“. Изборът му беше критикуван от десни избиратели заради това, че бащата, дядото, братът на дядото и първият братовчед на бащата на кандидата са работили на ръководни позиции в комунистическата Държавна сигурност.

Самият Терзиев се извини за връзката на семейството си с бившия репресивен апарат, но каза, че родителите му „не са злоупотребили“ и той няма от какво да се срамува.

„За мен човекът, който предава родителите си, ще предаде и родината си“, коментира в сряда президентът Румен Радев . Той направи това в отговор на журналистически въпрос.

Думите на Радев идват почти в същия час, в който кандидатурата на Терзиев беше критикувана от представители на три партии – ГЕРБ, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН), както и от независимия депутат Радостин Василев. Повечето от тях изпратиха посланията си от трибуната на парламента, където сами повдигнаха темата.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов преиначи името на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ), като нарече коалицията „Държавна сигурност“ (ДС). Цончо Ганев от „Възраждане“ уточни, че партията му не вижда „нищо лошо“ в ДС, но определи като двуличие издигането на „такъв кандидат“ именно от формации, които клеймят ДС.

Тошко Йорданов от ИТН определи ПП-ДБ като „новата комунистическа партия“.

„Първият милион“ на Васил Терзиев е създаден с активи, свързани с ДС, каза независимият депутат Радостин Василев, който преди седмици напусна парламентарната група на ПП-ДБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оцени положително кандидата за кмет на София Вили Лилков, който беше издигнат преди дни от инициативен комитет. Сред членовете на комитета има политически и обществени фигури от дясното политическо пространство, ангажирани с популяризирането на репресиите от времето на комунистическия режим.

“В десницата ще има проблем между родата на Държавна сигурност и истински автентичното дясно“, каза по този повод Бойко Борисов.

Синхронната критика по адрес на Терзиев идва 25 дни след като беше издигната кандидатурата му.

По думите на президента Румен Радев лансирането на такъв кандидат показва „двойните стандарти, които практикуват най-шумните представители на българската политика“.

Новините идват на фона на засилената активност на президента по широк кръг от теми в последните дни. Той обвини групата българи в „безродие“ , правителството – в работа за чужди интереси, ПП-ДБ – в замислено прекратяване на нефтена концесия , а Украйна – в това, че именно тя „настоява“ да води война.

Тези оценки на свой ред предизвикаха критики в това, че президентът разделя българите, вместо да бъде техен обединител. Експерти лансираха и тезата, че президентът трябва да бъде поставен в изолация от останалите политически сили.

Вижте също "Той радикализира позициите си". Може ли Румен Радев да бъде поставен в изолация