Румен Радев насрочи за четвъртък консултациите с партиите за служебен кабинет

Румен Радев говори пред журналисти на откриването в София на 11-ото Европейско първенство по шоудаун, 7 август 2024 г.

Президентът Румен Радев покани в четвъртък от 17 часа парламентарните групи за консултации във връзка с назначаването на служебно правителство.

Пред медиите Радев каза, че по конституция не е задължително да има кандидат за служебен премиер, който да присъства на консултациите. Такъв президентът все още не е избрал.

От понеделник, когато "Има такъв народ" (ИТН) му върна третия мандат за съставяне на правителство неизпълнен, Радев търси кой да заеме позицията на служебен министър-председател. Той ще трябва да назначи министри в служебния си кабинет, които ще управлява до поредните предсрочни парламентарни избори наесен, а и след тях - до излъчването на редовно правителство.

Вижте също Може ли новият служебен премиер да не е Димитър Главчев

Съгласно новите конституционни промени обаче изборът на президента е ограничен сред председателя на Народното събрание (НС), управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Част от тези хора вече отказаха да заемат поста, някои бяха преждевременно отстранени, а други все още не са назначени. От всички потенциални кандидати принципна готовност изразиха трима - сегашният служебен премиер Димитър Главчев, подуправителят на БНБ Петър Чобанов и зам.-шефката на Сметната палата Горица Грънчарова.

"В момента всички преживяваме вторичните трусове от злополучните промени на Конституцията", каза Радев. По думите му проблемът е, че "те вече ерозират" устоите на парламентаризма и на редица важни институции като НС, БНБ, Сметната палата, омбудсмана.

"Трябва да ни е ясно, че професионализмът не може да бъде повече водещ критерий при назначаването на ръководството на тези важни институции", каза президентът.

Попитан за възможните номинации за служебен премиер Радев каза, че в момента води разговори с тях. Той добави, че ще обяви датата, на която ще са предсрочните парламентарни избори веднага, след като назначи служебно правителство. Най-близката възможна дата за тях е 6 октомври, но е възможно президентът да отложи с няколко дни насрочването и то да е за 13 октомври.

Вижте също ДПС и държавата. Как едно уволнение разкри докъде стига властта на Пеевски