Радев отново атакува кабинета и напомни, че не той е в коалиция с Борисов и Пеевски

Президентът Румен Радев откри фестивала на народното творчество "Пирин фолк", 27 август 2023 г.

Президентът Румен Радев отново разкритикува в неделя кабинета на Николай Денков, заявявайки, че логиката в управлението все повече отсъства. Това е поредна критика на Радев към кабинета на фона на напрежението покрай поста на главния секретар на МВР, заеман от Петър Тодоров.

Миналата седмица правителството поиска смяната му, а Радев отказа да го освободи. Искането за оставка на Тодоров от страна на правителството се превърна в поредната тема на противопоставяне между управляващите и президента.

"Изказванията на партийни лидери напоследък ясно ни показват, че се движим към някаква политическа гротеска. Г-н Петков явно е забравил, че той, а не аз, е в коалиция с г-н Борисов и г-н Пеевски", каза Радев в събота в Сандански, където откри фестивала "Пирин Фолк".

Думите на Радев са в отговор на изказване на съпредседателя на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков по-рано в събота. Петков каза, че ГЕРБ трябва ясно да се определи с президента ли е или е за реформи в службите.

"Президентът не поиска смяната на главния секретар на МВР, сигурен съм, че ще направи същото и за ДАНС, и тук въпросът към ГЕРБ е защо три месеца не вкарваме този закон за реформата в службите", каза Петков.

"Това, което искам да кажа на Борисов е първо, ако иска да си говорим, може винаги да се обади, а не да си говорим през медиите", каза Петков в отговор на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

По-рано през уикенда Борисов отново заплаши, че партията му може да спре да подкрепя правителството на Денков. "Ще видим как ще продължим да участваме в тази "сглобка", каза Борисов.

ПП-ДБ и ГЕРБ договориха за общо правителство с ротационен премиер в началото на юни. Оттогава двете формации отричат да са в коалиция, но заедно с ДПС вземат решения за разпределение на ключови постове в министерствата, парламента и регулаторите.

Вижте също "Бяхме борци, вече сме бизнесмени". Как изглеждаха групировките през 90-те