Румен Гайтански – Вълка се предаде на властите

Румена Гайтански по прякор Вълка

Румен Гайтански по прякор Вълка се е предал доброволно и е задържан за 72 часа, съобщи БНР.

Новината идва, след като в четвъртък прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) обявиха, че са събрали достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения за присвояване в особено големи размери на Гайтански, както и на бившия директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев, но не са го направили, защото двамата се издирват.

Вижте също Боклук, басейн, обща фирма с Доган. Кой е Румен Гайтански - Вълка

Преди това в сряда прокурори и служители на КПК обискираха имоти на Гайтански и Мавродиев. Това се случи само седмица след като стана ясно, че ББР е реализирала почти пълна загуба от кредит от близо 150 млн. лв., отдаден на свързаната с Гайтански „Роудуей кънстръкшън“. Именно тази фирма получава кредита през 2019 г., когато шеф на държавната банка беше Мавродиев.

Антикорупционната комисия (КПК) съобщи, че е подновила разследването си по случая заради „обосновано предположение за извършени закононарушения“, въпреки че година по-рано прокуратурата се отказа да разследва. КПК твърди, че дружества на Гайтански, свързани с кредита от ББР, са участвали и в обезпечаването на кредит на свързаната с почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“.

От БНР цитират свои източници в Софийската градска прокуратура, според които обвинението ще настоява за това Гайтански да остане за постоянно в ареста.

Вижте също Той беше най-скъпоплатеният държавен служител. Пътят на Стоян Мавродиев до ББР

Освен Гайтански и Мавродиев като обвиняем по случая беше привлечен и Иван Георгиев, който е представител на фирмата „Роудуей кънстръкшън“. Георгиев беше задържан в сряда по време на акцията на прокуратурата и КПК.

Гайтански и Георгиев са привлечени като обвиняеми в качеството на съучастници – като подбудител и помагач. Мавродиев е привлечен като извършител на длъжностно присвояване.

Гайтански се смята за приближен до почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Проблемите за него започнаха, след като Доган и съпредседателят на движението Делян Пеевски влязоха в сблъсък за контрола над партията, която се разцепи.

За пръв път за заемите за стотици милиони, раздавани от ББР, стана известно през 2021 г., когато на власт беше първият служебен кабинет на Румен Радев с премиер Стефан Янев и от разкрития на тогавашния министър на икономиката Кирил Петков. Освен фирми, свързани с Гайтански, получатели на кредити в голям размер от ББР бяха и дружества, свързани с братята Кирил и Георги Домусчиеви и с Делян Пеевски.

Въпреки сигналите и множеството журналистически разследвания, прокуратурата и КПК не предприеха никакви действия в продължение на години.

Също от години има признания на членове на съдебната система, политици и хиляди медийни публикации, които говорят за огромното влияние на Пеевски в прокуратурата и антикорупционните органи.

Вижте също Изпълнява ли ББР функцията си? Пеевски, Гайтански, Домусчиев и това, което ги свързва