Противовъздушни убежища? Румъния ги изгражда близо до границата си с Украйна

На 12 септември румънски войници започнаха изграждането на бомбоубежище за жителите на село Плауру в делтата на река Дунав, на около 300 километра източно от Букурещ.

Министерството на отбраната на Румъния нареди две такива убежища да бъдат построени, след като в района бяха открити фрагменти от дрон.

Румънски войници се отправят към полето, където да започнат строежа на бомбоубежище.

Букурещ съобщи за плановете, след като властите откриха фрагменти от дрон, "подобен на тези, използвани от руската армия" в района на Плауру - от другата страна на границата с Украйна.

Румънски войници пълнят чували с пясък на мястото.

Букурещ засили наблюдението на въздушното си пространство след многократните руски ракетни атаки близо до границата ѝ.

Около 50 румънски войници участват в изграждането на двете убежища.

Бетонните убежища са предназначени да "защитят жителите" на Плауру и ще бъдат предадени на местните власти, след като бъдат завършени.

Букурещ реши да предприеме „мерки за защита на националната си територия в непосредствена близост до зоната на конфликта в Украйна“.

От юли, след като се оттегли от така наречената зърнена сделка, Русия увеличи нападенията си срещу украинската инфраструктура и черноморски пристанища, свързани с износа на зърно. 

Румънски войници отпътуват с камион, след като са участвали в изграждането на бомбоубежищата.

След непровокираното пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. НАТО се фокусира върху предотвратяване на разпространението на войната върху територия на други държави, които са част от организацията.

Румъния, която е член на НАТО, започна изграждането на противовъздушни убежища за хората, които живеят близо до украинската граница. Това се случва след многократните руски атаки срещу обекти в Украйна близо до границата ѝ с Румъния.