"Непоносимо е да не правиш нищо". Тихият протест на руснаците, които са против войната

Руснаците Людмила Разумова и Александър Мартинов са осъдени съответно на 6 и половина и 7 години затвор заради постове в руските социални мрежи и антивоенни надписи по стените на сгради. Те са герои в сборник на "Мемориал".

Хиляди хора в Русия непрестанно рискуват сигурността си - дори с най-малки жестове на несъгласие с политиката на Кремъл и войната на Русия в Украйна. Всеки месец руската правозащитна организация "Мемориал" събира и публикува историите на протестиращите руснаци.

През пролетта на 2023 г. Алексей Дозоров облича тениска в цветовете на украинското знаме и залепя върху нея надпис "Ако си за мир, дай пет!" След това тръгва да бяга на полумаратона в Москва.

"Получих поток от емоции", пише по-късно Дозоров. Разказва как зрителите на полумаратона се усмихват и протягат ръце, а състезаващите се бегачи го потупват по рамото, когато минават покрай него.

Близо до финалната линия обаче полицаи хващат мъжа и го изтеглят от трасето. Той е отведен в близкия полицейски участък за разпит. Освободен е без да му бъде повдигнато обвинение.

Алексей Дозоров на полумаратона в Москва

Протестното бягане на Дозоров е един от безбройните малки примери за неподчинение от страна на руснаци срещу властта в Москва и инвазията в Украйна, която Кремъл все така нарича "специална военна операция". Група доброволци от руската правозащитна организация "Мемориал" събира проявите им на протест и несъгласие с войната.

Групата публикува списъци с нови протести всеки месец в сборник, който отразява и натиска, на който е подложено руското общество.

Проектът "Мемориал" съобщава както крайни за действия - като тези на партизаните в Новосибирск, които подпалиха един от руските бомбардировачи Су-24, така и за малки жестове - като този на московската сладкарка, която облепила тортите си с антивоенни послания. Тя също беше задържана от полицията в руската столица.

През април полицията задържа московска сладкарка, която украсява тортите си с "антивоенни" мотиви.

Един от анонимните доброволци, които стоят зад проекта за документиране на антивоенните акции, каза пред Радио Свободна Европа (RFE/RL), че отделя време и рискува да помогне за съставянето на списъка, защото "страшно е да ходиш на протести, но непоносимо е да не правиш нищо".

"Това е и възможност да покажем на хората в други страни, особено в Украйна, че в Русия има хора, които не приемат тази война".

Освен че изброява протестите, инициативата "Мемориал" описва подробно и последствията, които често променят живота на заловените.

Графити, изписани със спрей върху стена в Санкт Петербург, гласят: "Не на войната!!!" Снимка - социални мрежи

"Людмила Разумова и Александър Мартинов, двойка от Тверска област, бяха осъдени на 6 и половина и 7 години затвор", гласи един запис в каталога на "Мемориал". Осъдени са "заради постове в [руските социални мрежи] и антивоенни надписи по стените на сгради".

"Владислав Кравал е осъден на 6 години затвор заради надпис "F**k the war" и фалшиво телефонно обаждане, съобщаващо за пожар в местната военна администрация", пишат още от "Мемориал".

"Авиокомпанията "Победа" уволни пилота Владимир Н. за това, че в обръщението си към пътниците нарекъл войната в Украйна престъпление", е пример от друга част на сборника, в която се описват личните последици от изказването на мнение в Русия.

Протестно антивоенно изкуство с шаблони в Новосибирск, Русия

Още по-смущаващи са историите, в които са описани действията на проправителствени руснаци, които шпионират свои сънародници.

"Пътничка е била задържана за това, че е чела книга на украински език в самолета", се казва в една от страниците. "Момичето е летяло от Москва за Владикавказ. Един от съпътстващите я пътници съобщил за нея и тя е била задържана от полицията при пристигането си".

Друг фрагмент описва подробно съдбата на Юрий Самоилов, който получава присъда от 14 дни затвор, след като друг пътник в московското метро поглежда през рамо към негови снимки, които "дискредитират руската армия". Неназованият пасажер се е обадил в полицията, която след това претърсила телефона на Самоилов.

Протестен стенопис с надпис "Политиката на месомелачката" в руската област Калуга

Анна Красникова, доброволка в "Мемориал", която живее в Италия от 2014 г., казва, че историите за месечните сборници идват от постоянно разширяващ се списък с канали в Телеграм, а "понякога нашите приятели и роднини, които са в Русия, правят снимки и ни ги изпращат".

"Не живея в Русия, а тук [в Италия] е много лесно, дори удобно, да протестираш срещу войната", казва Красникова пред RFE/RL. Семейството ѝ ходи на митингите. На балкона са поставили знамето на Украйна. "Открито изразяваме позицията си. Но всички онези, които са в Русия и не искат или не могат да мълчат, наистина рискуват много".

"Не искам да ги оставям сами в техните отчаяни протести. Искам да разпространявам гласа на всички тези много смели хора", добавя тя.

Работници рисуват върху графити с надпис "Не на войната" в Липецк, Западна Русия.

"За съжаление много често чуваме мнението, че всички руснаци са за войната и трябва да се борим срещу Русия и всички руснаци", каза пред RfE/RL Степан Черноушек, доброволец към чешкия клон на "Мемориал", който превежда месечните сборници за протестите на чешки език. "Затова смятам, че е много важно да покажем, че мнозина са против войната".

Черноушек смята, че в обстановка на страх е трудно да се разчита на социологически проучвания, показващи широка подкрепа в Русия за нахлуването в Украйна, особено на такива, проведени по телефона.

Проектът "Мемориал" за документиране на протестните действия показва, че "има хора, които се чувстват достатъчно силни, за да рискуват да протестират. Дори това да е само 1% от населението на Русия, това все пак са стотици хиляди хора и тези хора един ден ще бъдат наши партньори, надявам се", казва Черноушек.

Вижте също Страхува се само от Бог. Художникът Алес Пушкин, който се опълчи на Лукашенко