"Отвратен съм“. Световни лидери осъдиха стрелбата срещу Тръмп

Доналд Тръмп и агенти на Сикрет сървиз малко след стрелбата в Пенсилвания.

Световни лидери осъдиха стрелбата по Доналд Тръмп. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че "недвусмислено осъжда този акт на политическо насилие. Той изпраща своите най-добри пожелания на президента Тръмп за бързо възстановяване".

Вероятният кандидат за президент на републиканската партия беше ранен в дясното ухо по време на предизборен митинг в Пенсилвания. По-късно стана ясно, че двама души са убити, включително заподозреният стрелец. От ФБР казаха, че разследват стрелбата като опит за убийство. Посоченият като извършител е 20-годишен местен мъж, а на мястото е открита полуавтоматична пушка.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че е „дълбоко шокирана" от стрелбата. „Политическото насилие няма място в демокрацията“, написа тя в социалната мрежа X. „Пожелавам на Доналд Тръмп бързо възстановяване и поднасям своите съболезнования на семейството на невинната жертва“.

Вижте също Тръмп е вече у дома. Стрелбата по него се разследва като атентат

Канадският премиер Джъстин Трюдо написа, че е „отвратен“ от стрелбата срещу бившия президент Тръмп. „Не може да се надценява - политическото насилие никога не е приемливо. Мислите ми са с бившия президент Тръмп, присъстващите на събитието и всички американци“, написа Трюдо.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че е шокиран и остро осъжда нападението. „Отново сме свидетели на неприемливи актове на насилие срещу политически представители“, написа Борел в X.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който посети Тръмп в дома му във Флорида по-рано през седмицата, каза, че „мислите и молитвите му са с бившия президент на САЩ“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че е бил ужасен да чуе за стрелбата. „Подобно насилие няма оправдание и място никъде по света. Никога насилието не трябва да преобладава“, написа Володимир Зеленски в публикация до X. „Молим се за неговата безопасност и бързо възстановяване“, написа израелският премиер Бенямин Нетаняху в публикация в X.

Вижте също "Застраховка срещу победа на Тръмп". Ще има ли помощ за Украйна и през 2025

Стрелбата стана два дни преди откриването на Националния конгрес на републиканците, на който се очаква бизнесменът да бъде официално номиниран за кандидат за президент на партията за изборите на 5 ноември.