Започна историческа размяна на затворници между Русия и Запада. Какво знаем до момента

Част от затворниците, освободени от Русия в хода на историческата размяна: бившият американски морски пехотинец Пол Уилън, руският опозиционен активист Владимир Кара-Мурза, журналистката от Радио Свободна Европа Алсу Курмашева и репортерът от Уолстрийт Джърнъл Еван Гершкович

Мащабна размяна на над 20 затворници между Русия, САЩ и други западни страни започна в четвъртък, съобщиха редица източници. Сред освободените е руският опозиционен активист Владимир Кара-Мурза, който излежаваше 25-годишна присъда.

Размяната беше потвърдена първо от разузнаването на Турция, а по-късно и от американския президент Джо Байдън. Очаква се тя да бъде най-голямата по рода си след края на Студената война.

Журналистката от Радио Свободна Европа (RFE/RL) Алсу Курмашева също е сред освободените затворници. Миналата година тя беше задържана от Русия по обвинения, които RFE/RL и САЩ отхвърлиха като политически мотивирани. Президентът на медията Стивън Капус приветства новината за освобождаването ѝ.

Освен Курмашева и Кара-Мурза са освободени репортерът от Уолстрийт Джърнъл Еван Гершкович и бившият американски морски пехотинец Пол Уилън, потвърди Байдън в изявление в четвъртък вечерта. И двамата бяха осъдени в Русия на 16 години затвор по обвинения в шпионаж.

По думите на американския държавен секретар Антъни Блинкен Уилън, Гершкович и Курмашева пътуват обратно към САЩ.

Вижте също "Да изляза оттук жива и здрава." Журналистката Алсу Курмашева от Радио Свобода след 6 месеца в руски затвор

Размяната на затворници идва няколко дни след като лишени от свобода руски активисти и един американски гражданин бяха внезапно преместени от затвори в Русия. В същото време руснаци, държани в американски затвори, изчезнаха от затворническата база данни. Тези събития породиха предположения, че предстои сериозна размяна на затворници.

Новината идва и няколко месеца след смъртта на лидера на руската опозиция Алексей Навални, който почина в руска наказателна колония през февруари. Навални прекара няколко години в руски затвори, след като през 2021 г. беше задържан и осъден по изфабрикувани дела. Случилото се с него беше доказателство, че престой в руски затвор може да означава смърт.

„Общо сме договорили освобождаването на 16 души от Русия - включително петима германци и седем руски граждани, които са били политически затворници в собствената си страна“, каза Байдън в четвъртък и нарече мащабната размяна на затворници „дипломатически подвиг“.

„Всички те са преживели невъобразими страдания и несигурност. Днес мъките им свършиха“, добави президентът на САЩ.

Вижте също "Узаконено изтезание". Навални може да не е последният руски опозиционер, за когото затворът означава смърт

„Вярвам, че всички наши врагове трябва да останат [в чужбина], а всички, които не са наши врагове, трябва да се върнат“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

„Приветстваме новината за предстоящото освобождаване на Алсу и сме благодарни на американското правителство и на всички, които работиха неуморно, за да прекратят несправедливото отношение към нея от страна на Русия“, каза президентът на RFE/RL Стивън Капус по повод информацията за включването и на журналистката от медията Алсу Курмашева.

Това се случва, след като само преди седмица руски съд я осъди на 6 години и половина затвор по обвинение в разпространяване на неверни сведения за руската армия.

Журналистката беше обвинена също, че не се е регистрирала като „чуждестранен агент“ по силата на наказателен руски закон, насочен срещу журналисти и активисти.

Какво се знае за размяната

В четвъртък редица западни медии цитираха източници, според които е започнала размяна на затворници между Русия и Запада.

По-късно Турция стана първата страна, която официално потвърди това. Анкара каза още, че има „основна посредническа роля“ в операцията.

Междувременно кадри на Ройтерс заснеха руски правителствен самолет, кацнал в турската столица.

Руски правителствен самолет е заснет да каца на летището в Анкара, Турция, 1 август 2024 г.

Преди това анализатори посочиха данни, че такава операция тече, включително на база движението на самолети, които в миналото са били използвани при други подобни размени.

Според изявлението на Байдън в подготовката на размяната са участвали САЩ, Германия, Полша, Словения, Норвегия и Турция.

Цитираната в медиите информация сочи, че в операцията са включени затворници от общо седем държави - САЩ, Русия, Германия, Полша, Словения, Норвегия и Беларус.

Според медийни публикации сред освободените затворници от Русияи е и опозиционният активист Иля Яшин, който беше осъден на 8 и половина години лишаване от свобода.

От страна на руснаците, освободени от западни затвори в хода на размяната, най-важното име е това на руския наемен убиец Вадим Красиков, който излежаваше доживотна присъда в Германия.

Коя е Алсу Курмашева

Журналистката от Радио Свободна Европа Алсу Курмашева има двойно руско и американско гражданство. Тя беше арестувана в столицата на руската република Татарстан - Казан, през октомври миналата година. Курмашева беше там, за да посети възрастната си майка.

Вижте също "Дворът е 4 на 6 метра". Как Алсу от Свободна Европа живее в руския затвор

Първоначално беше задържана на летището, докато чакаше обратния си полет за Чехия, където е базирана работата ѝ. Журналистката беше обвинена за това, че не се е регистрирала като „чуждестранен агент“, а по-късно ѝ бяха повдигнати и обвинения в разпространяване на неверни сведения за руската армия.

„Освобождаването на Алсу ни кара да бъдем още по-решени да осигурим свободата на други трима журналисти на RFE/RL, жестоко затворени в Беларус и окупирания от Русия Крим“, каза още Стивън Капус в чевъртък, визирайки журналистите Ихар Лосик и Андрей Кузнечик в Беларус и Владислав Есипенко в Крим.

„Няма да се успокоим, докато всички несправедливо задържани журналисти не се приберат в безопасност у дома. Журналистиката не е престъпление“, добави президентът на RFE/RL.

Последната най-голяма размяна на затворници след Студената война насам беше осъществена през 2010 г. и включваше общо 14 души. Тогава САЩ освободиха 10 руснаци, включително Анна Чапман.

Сергей Скрипал, офицер от руското военно разузнаване, осъден за шпионаж в полза на Великобритания, беше сред четиримата души, освободени от Москва.

Вижте също Живот след Путин. Как ще изглежда бъдещето на Русия