"Висока цена". Ракета на хутите за пръв път порази централната част на Израел

Последствия от удара на хутите в Централен Израел, 15 септември 2024 г.

Йеменските бунтовници хути за пръв път достигнаха с ракета централната част на Израел, предаде Ройтерс в неделя.

Ударът е станал рано сутринта. В Тел Авив и региона са прозвучали сирени за въздушно нападение. Според военния говорител на хутите Яхия Сареа, цитиран от Ройтерс, групировката е нанесла удара с нова хиперзвукова балистична ракета, която е изминала 2040 км само за 11 минути и половина.

Новината идва близо два месеца, след като през юли Израел нанесе удари в Йемен за пръв път от началото на войната в Ивицата Газа.

Вижте също "Помощници на Бога". Кои са йеменските хути и защо Западът ги напада

Тя започна между Израел и паравоенната групировка Хамас през октомври 2023 г. Първо Хамас нападна Израел, уби около 1200 души и взе над 240 за заложници. След това Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която продължава вече близо година и до момента е отнела живота на над 41 хил. души, предимно цивилни.

От началото на войната йеменските хути нападат кораби в Червено море в знак на подкрепа за Хамас, която е определяна за терористична организация от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни.

Хутите са въоръжена група от шиитското мюсюлманско малцинство в Йемен. Те се обявяват срещу Израел, САЩ и Запада като цяло. Твърди се, че са подкрепяни от Иран. Подобен е профилът и на Хамас.

След като първоначално казаха, че ракетата е паднала в открита местност, по-късно израелските военни съобщиха, че части от нея вероятно са паднали в полето и в близост до железопътна гара. Няма данни за пострадали хора.

Последствия от удара на хутите в Централен Израел, 15 септември 2024 г.

След удара в неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че хутите ще платят „висока цена“.

„Който има нужда от напомняне за това, е поканен да посети пристанището Ходейда“, каза Нетаняху, като имаше предвид пристанищния град в Йемен, където Израел нанесе удари през юли. При тях загинаха най-малко трима души, а 80 бяха ранени.

Тогава Израел атакува Йемен в отговор на изстрелян от хутите дрон в центъра на Тел Авив, който уби един човек и рани четирима.

Преди това ракети на хутите не са прониквали дълбоко в израелското въздушно пространство. Единствената ракета, за която се съобщава, че е поразила израелска територия, е паднала в открита зона близо до пристанището на Червено море Ейлат през март.

Вижте също "Война в сянка". Защо враждуват Иран и Израел